Варна остана с двама кандидат-кметове по-малко, стават министри

Мисия Варна

27-05-2013, 16:33

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Шефът на пристанището кап. Данаил Папазов става министър на транспорта, Анелия Клисарова поема образователното министерство

С двама кандидат кметове по-малко остава Варна след като бе обявен проектокабинетът на Пламен Орешарски. Шефът на пристанище Варна кап. Данаил Папазов, чиято кандидатура за частичния вот на 30 юни бе издигната от инициативен комитет е предложен за министър на транспорта. Друг кандидат за градоначалник ще поеме образователното министерство,  ако кабинетът на Орешарски бъде гласуван от Народното събрание. Това е проф. Анелия Клисарова, която дълго бе спрягана за кандидатурата на БСП за местния вот в морската столица. В последният момент обаче и тя бе издигната от инициативен комитет, а не от "червените". 

Двамата мераклии за кметския стол във Варна бяха номинирани за министри днес по време на извънредния пленум на БСП от евентуалния бъдещ премиер Пламен Орешарски. 

Министерски съвет ще е с двама вицепремиери - единият ще е министърът на правосъдието, а другият на еврофондовете. Правителството на Орешарски ще има министерство на инвестициононото проектиране.

За министър на еврофондовете се спряга Меглена Плугчиева. Нейното име обаче не бе обявено официално. "Специалистът, който съм ангажирал ще има нужда от малко време за да приключи със сегашните си ангажименти. Затова до месец ще въведа фигурата на втори вицепремиер чрез изменения в структурата и персоналния състав на МС", уточни Орешарски. Плугчиева, която е варненка в момента е посланик в Швейцария. Ако кабинетът Орешарски стане факт в този си вид, Варна ще има трима министри, единият от които вицепремиер. 

Правосъдието поема Зинаида Златанова. Финансите - Петър Чобанов. За бившия шеф на ДАНС и началник на кабинета на президента Росен Плевнелиев - Цветлин Йовчев е вътрешното министерство. Ангел Найденов поема министерство на отбраната. Кристиан Вигениен става външен министър, а министър на икономика - Драгомир Стойнев. Хасан Адемов е номиниран да оглави социалното министерство, а новото ведомство наречено министерство на инвестиционното проектиране ще поеме Калин Тихолов.

За земеделски министър е номиниран  ректорът на пловдивски Аграрен университетДимитър Греков, а за МРРБ Десислава Терзиева.  Евентуалният екоминистър ще се казва Искра Михайлова, а здравеопзването ще бъде оглавено от Таня Андреева. Петър Стоянович е номиниран за министър на културата. Министерството на физическото възпитание ще бъде трансформирано в министерство на младежта и спорта и ще бъде оглавено от Марияна Георгиева.