Подредиха Терапията сред болниците с най-големи дългове

Парите

23-05-2013, 17:37

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

От лечебното заведение отричат да са в черния списък на длъжниците заедно с още две болници в София и една в Пловдив

Варненската университетска болница "Света Марина" е едно от лечебните заведения в страната с най-големи задължения. Терапията се подрежда в черния списък на длъжниците заедно с болница "Св. Георги" в Пловдив, столичните "Пирогов", "Александровска болница" и Пета градска болница. Това стана ясно по време на изслушване в Народното събрание на здравния министър Николай Петров и управителя на НЗОК Пламен Цеков. 

Изявлението беше опровегано час по-късно от ръковдството на МБАЛ "Св. Марина" :
:Университетска болница "Света Марина" ЕАД - Варна е в отлично финансово състояние, няма просрочени задължения към доставчици, работи нормално и гарантира висококачествена и своевременна помощ на пациентите си от цялата страна. Болницата за пореден път приключи и 2012 с положителен финансов резултат и е пример и еталон за европейския облик на Българското болнично здравеопазване, независимо от абсурдите във финансирането на системата", се казва в писмото до медиите. 
Написаното се потвърждава и от огромните инвестиции в техника и ремонти, които Терапията направи през последните 4 години. Преди месец тук заработи и първият циклотрон, който ще обработва изотопи, нужни за работата на ПЕТ скенера. Досега изотопите идваха от чужбина с хеликоптер, който кацаше на специално построената за целта площадка в двора на болницата. 

Общият размер на дълговете на общо 176-те държавни и общински болници у нас към 31 март т.г. е 388 099 000 лв. От тях просрочените са за 86,886 млн.лв. 100 процента държавните лечебни заведения са заборчлели за над 176 млн.лв., просрочените им дългове са 14 277 000 лв.

Болници с държавно участие с повече от 50 процента общо дължат 145 824 000 лв., просрочени са за над 40 млн. лв. 109-те общински лечебни заведения дължат 65 520 000 лв., просрочени са 32 320 000 лв. Общо за субсидиране на държавни и общински болници Министерството на здравеопазването превежда над 71 млн.лв., допълни справката министър Петров.

Около 156 милиона лева се очертава да са необходими тази година за онколекарства, което е обезпокоително, заяви управителят на НЗОК Пламен Цеков. Дори да използваме всички буферни механизми на бюджета, няма да ни стигнат да покрием тези медикаменти, опасява се той.