Духът на Римската империя оживява край Свищов

Варна Лайф

23-05-2013, 10:56

Автор:

платена публикация

Всичко от Автора

На възстановената древна сцена зрители ще гледат спортни и гладиаторски борби

Къде и как са живели легионерите в античния град Нове край Свищов ще могат да видят туристи, гости и жители на региона догодина. Възстановеният щаб на римските воини е сред основните атракции. По тържественост обаче Светилището на знамената /Принципия/ от I – V в. надхвърля подобни обекти в Югоизточна Европа. Посетителите ще имат възможност да съпреживеят дори битките отпреди две хилядолетия.
На възстановената древна сцена зрители ще гледат спортни и гладиаторски борби. За гостите с по-изтънчен вкус ще се организират антични пиеси на театралната сцена. Любителите на танци и ритуали също ще останат изненадани от артистични възстановки.
Пътешествието из времето на Римската империя може да продължи в Епископския комплекс от V-VI в.
Туроператорска агенция „Е-турс“ООД – гр. Варна, съвместно с Община Свищов организира рекламна проява за привличане на туристи, оператори, агенции от различни градове на България. Това събитие бе в рамките на ПРОЕКТ „НОВЕ – сърцето на Легиона. Социализация и експониране на римски военен лагер и късноантичен град Нове – І ЕТАП” ДОГОВОР № BG161PO001/3.1-03/2010/012, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Регионално развитие 2007 – 2013 г.”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.
В представянето на новия туристически обект в близост до град Свищов - реставрирания Античен град Нове на 18 и 19 май 2013г. взеха участие 200 участника  - туроператори, туристически агенции и заинтересовани лица. Събитието се проведе в рамките на Шестото издание на фестивала на античното наследство „Орел на Дунав“ 17-19.05.2013г.
Очакваният ефект е привлечен интерес, сключване на договори с туроператори и агенции за включване на продукта Нове в различни туристически маршрути в България и в Северния централен район, както и популяризиране на туристически продукт.
Този проект е изпълнен с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Регионално развитие” 2007 – 2013 г., съфинансирана Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.