Доктор, капитан и спортист в надпревара за кметския стол

Мисия Варна

22-05-2013, 17:00

Снимка:

Varnautre.bg/архив

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ново лице в кметската надпревара във Варна

Марешки се кандидатира за кмет, май

Доц. Бозов, кап. Папазов и Веселин Василев са новите кандидатури

Доц. Бозов, кап. Папазов и Веселин Василев са новите кандидатури за кмет на Варна. Тримата са издигнати от инициативни комитети, които днес се регистрираха в Общинската избирателна комисия. Кандидатурата на бившия заместник на Кирил Йорданов Христо Бозов идва месец след като той заяви пред Общинския съвет, че няма да се пробва за кмет, за да изпълни задълженията си по организацията на изборите в ролята на временно изпълняващ длъжността.

По ирония на съдбата председател на инициативния комитет на Бозов е Павел Димитров - пълен съименик на бившия депутат и лидер на ГЕРБ за Варна. Името на "истинския" Павел Димитров обаче се свързва повече с втората интересна кандидатура днес - тази на кап. Данаил Папазов. Шефът на пристанището за кратко беше харесан за кмет на Варна от ГЕРБ още в началото на лятото на 2011 г., но официално така и не получи номинация през есента. Третият мераклия за поста на подалия оставка Кирил Йорданов е Веселин Василев. 49-годишният възпитаник на Техническия университет е подкрепен от спортни активисти. 

Досега кандидатите за кмет на Варна са 5-ма. Освен днешните трима, вчера станаха ясни още Веселин Марешки и Чавдар Трифонов - също издигнати от инициативни комитети. Сега остава да видим и кои от регистриралите се за вота на 30 юни 16 партии ще подкрепят наличните вече кандидати. Марешки си има собствена партия: Либерален алианс. Въпреки че тя е регистрирана за изборите за кмет, той предпочете формата на независим кандидат, за да привлече по-широка подкрепа. Зад Чавдар Трифонов, засега неофициално, седи Демократическата партия.

Кандидатурата на Бозов предизвика още по-сериозно разцепление в БСП. Градската организация, предвождана от Борислав Гуцанов, настоява червените да издигнат за кмет независимата проф. Анелия Клисарова. Тя обаче на няколко пъти декларирала нежеланието си да се впусне в такава битка. Областното ръководство на БСП - около Красимир Янков, което доминираше при реденето на листата за парламентарния вот, пък настоява партията да подкрепи кумеца на проф. Клисарова, който се казва... Христо Бозов.
ДПС, които също преговаряха с доцента, пък си били харесали кап. Папазов и планирали официално да обявят подкрепата си за него.