Еврорадио превзема Варна за три дни

Варна Лайф

22-05-2013, 13:47

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Записите на концертите ще се разпространят по обществените радиостанции на Стария континент

В продължение на три дни във Варна ще прозвучат концерти на известни солисти и ансамбли в рамките на 34-тия Фолклорен фестивал на Еврорадио. Събитието се организира в България за пръв път, а в него ще се включат 16 радиостанции от 15 държави в цял свят. Ежегодният форум на обществените радиостанции традиционно предоставя възможност на изтъкнати музиканти да покажат музикалното наследство на своите страни. Тридневният фестивал, който е под патронажа на Европейския съюз за радио и телевизия , ще се проведе между 27 и 29 май. Концертите ще се състоят във Фестивалния комплекс, а входът ще е свободен.

Сред артистите, които ще се представят на фестивала са Алексей Архиповски от Русия, Ана Алкаиде от Испания, "Алпен Клезмер" от Германия, солистите на фолклорен ансамбъл "Песните на Русия", Ансамбъл "Поропач" от Унгария и Оркестърът за народна музика на Българското национално радио под диригентството на Димитър Христов.

Записите на концертите, които ще се разпространят по обществените радиостанции в Европа, ще стигнат до милиони слушатели. Еврорадио организира редица музикални събития, а  Фолклорнит фестивал на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) е сред най-значимите за организацията. Фестивалът се провежда в различни европейски страни по покана на съответната обществена радиостанция. Близо 20 европейски обществени радиостанции изпращат всяка година за участие своите най-добри изпълнители на фолклорна музика, които представят културата и музикалното наследство на страните си. Интересът  към събитието е голям. През 2011 г. фестивалът се  състоя в Опатия, Хърватия, където в продължение на три дни участваха 21 групи от 18 страни.

Концертите, които са част от фестивала се записват от радиостанцията - домакин и стават част от музикалната база данни на Еврорадио. Всички радиостанции - членове на Еврорадио имат право да ги излъчват в програмите си.