Оперна гала, посветена на Калуди Калудов

Варна Лайф

21-05-2013, 14:18

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Звездният концерт отбелязва 35 г. на сцената на почетния гражданин на Варна

Световноизвестният тенор Калуди Калудов ще пее утре на варненска сцена на нарочна оперна гала. С гала концерта на 22 май Държавна опера Варна отбелязва 60-годишнината на именития варнененски артист и блестящата му 35-годишна творческа кариера. Титлата Почетен гражданин на Варна, която му бе присъдена, е само един от начините, по който варненци изразяват възхитата си от вокалното и артистично съвършенство на Калуди Калудов. Няма по-голям подарък за варненската публика от възможността да се наслади на красивия и овладян тенор на световната оперна звезда, при това в навечерието на Празника на българската култура.

За културното събитие, заедно с Калуди Калудов, пристигат едни от най-близките му приятели и партньори в изкуството. Тук ще бъде сопраното Анна Дитри, с която през януари т.г. двамата партньори в живота за пръв път излязоха заедно на сцена - представянето им в „Тоска” още се помни от оперните меломани. За превръщането на Оперната гала в истинско преживяване ще допринесат още солистите Елена Чавдарова-Иса – мецосопран, София Иванова – сопран, баритоните Александър Крунев и Петър Данаилов, басът Димитър Станчев. В този изключителен концерт, другият тенор, освен Калуди Калудов, ще бъде солистът на Държавна опера Варна Ивайло Михайлов.

В Оперната гала, замислена с мизансцен и костюми под режисурата на Кузман Попов, ще участват оркестър и хор при Държавна опера Варна, под диригентството на Борислав Иванов. Диригент на хора Стефан Бояджиев.
В програмата са включени фрагменти от оперите «Силата на съдбата», «Трубадур», «Травиата», «Дон Карлос», «Отело», «Аида» на Верди, «Манон Леско» и «Турандот» на Пучини, «Дон Жуан» на Моцарт, «Андре Шение» на Джордано.