Механик от кокаиновия кораб си купил свободата с €20 хиляди?

Животът

21-05-2013, 06:34

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Той трябва да се разписва в посолството на Испания

20 хил. евро е платил механик от кокаиновия кораб "Св. Николай" за свободата си, пише варненският сайт Maritime.bg., цитиран от в. "Труд"
Източникът разпространи информация за завърнал се член от екипажа на кораба, като цитира близка на един от механиците. Той също е от Бургас, но продължава да е в испанския затвор.
За да премахне всякакви съмнения за достоверност, сайтът публикува част от запис с близка на завърналия се у нас механик.
Жената казва, че бургазлията се е завърнал още преди великденските празници, а по нейна информация е заплатил около 20 хил. евро гаранция за своята свобода. Все пак механикът трябва да се разписва в посолството на Испания, а и вероятно отново ще бъде привлечен при стартиране на съдебния процес, както се случи с моряците от кораб "Ина".
Пуснатият под гаранция механик категорично отказва да даде коментар за случая, както и информация за своя бивш работодател Дойчин Дойчев.
Сестрата на помощник-механика Юлиян Петров - Лилия Станева пък категорично отрече пред радио Бургас, че става въпрос за брат й. Тя заяви, че няма информация да е освободен и друг моряк от Бургас. Тя се е чула с него и му е казала, че е прочела отворено писмо от един от задържаните моряци в български вестник. Той й отговорил, че това е отчаян опит да се обърне внимание отново на проблема и да се потърси помощ от българските институции.
„Външно министерство вече не ни дава никаква информация защото не е страна по делото", каза Лилия Станева. По думите й адвокатът им се е скрил и също не прави нищо. „Не го упреквам - той е служебен адвокат и няма такива правомощия като платения", каза Станева. Според нея слуховете за освободени моряци се пускат от съпругата на единия от задържаните, който е от Варна, с цел да попадне във фокуса на медиите.
Българският кораб "Свети Николай" беше задържан с близо 3 тона кокаин край Испания. Екипажът от 21 моряци е от българи, които са арестувани за трафик на наркотици. Плавателният съд е пътувал под български флаг за Галисия, а кокаинът е превозван в трюмовете му. Българският екипаж не е бил въоръжен и не е оказал съпротива при задържането.
Припомняме, още че на среща преди няколко месеца Дойчин Дойчев заяви пред близките на моряците, че ще им съдейства. Твърдението му обаче се оказа само добро пожелание, коментира Maritime.bg.
Информацията за освободените механици е още от началото на тази година, когато стана ясно, че срещу 10 000 евро българите могат да напуснат затвора. Тогава освен двама механици бяха освободени и двама колумбийци.