Подписаха проекта за пешеходния ринг

Варна получава близо 10 млн. лв. от Европа за модернизация на главни пешеходни зони и зони за обществен отдих

Над 9.5 млн.лв. за естетизация и модернизация на главни пешеходни зони и зони за обществен отдих ще получи община Варна по Оперативна програма "Регионално развитие". Днес вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Екатерина Захариева връчи чекове за безвъзмездната финансова помощ на 36 общини. Те са кандидатствали за евросресдства по схема "Зелена и достъпна градска среда", съобщиха от ведомството.

Общият бюджет на проекта за основния обект в морската столица възлиза на 6,04 млн. лв., от които безвъзмездната финансова помощ е почти 4,75 млн. лв. С тях трябва да бъде реконструирано карето - Градска градина - площад "Независимост" - бул. "Княз Борис I" - ул. "Русе". Бюджетът на проектите за допълнителните обекти е с общ размер 3,56 млн. лв., от които Европа ни дава 3,314 млн. лв. Те са необходими за преобразяването на части от булевардите "Сливница" и "Княз Борис I" и улиците "Петко Каравелов", "Стефан Караджа", "Славянска", "Преслав", "Хан Аспарух", "Одесос", "Сан Стефано" и "Граф Игнатиев".

Общата стойност на всички 36 одобрени проекти е близо 260 млн. лв. В нея се включват основни и допълнителни обекти. Свободният ресурс по схемата е 177 млн. лв. С него общините ще реализират основните дейности по проектите. "Обектите, които бяха избрани и начинът, по който да изглеждат те, бяха определени в резултат на мащабни обществени обсъждания. С изпълнението на основните обекти по проекта ще се подобри градската среда за над 4,4 млн. души, живеещи в 36-те общини, като над 150 хиляди души ще имат улеснен достъп", каза в столицата министър Захариева. Над 1,2 млн. кв.м ще бъдат с подобрена паркова среда, озеленени площи, детски площадки. Близо 500 хил. кв.м. ще са реконструирани и рехабилитирани от уличната мрежа. Ще бъдат осигурени над 2 000 места за паркиране. А от въвеждането на енергоспестяващо улично осветление икономията на енергия ще бъде над 850 хил. квч/г., допълни вицепремиерът.

Схемата се реализира с финансовата подкрепа на Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Тя беше обявена след освобождаване на ресурс от спестени средства по сключени договори по ОПРР през лято на 2012 г. Решението за одобрението на проектите беше взето в края на миналия месец.

Със сключването на днешните 36 договора за "зелени" проекти, общият размер на договорените средства по "Регионално развитие" възлиза на 3,028 млрд.лв. или 96,70% от бюджета на програмата. Разплатени са 42 % от бюджета на програмата, а сертифицираните средства са 30% от него.