Търсят работа за озеленители с увреждания

Мисия Варна

20-05-2013, 15:49

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Трима варненци с ментални затруднения ще поддържат част от парка във "Владиславово"

Трима варненци с ментални затруднения - мъж и две момичета, ще работят като озеленители в рамките на 6 месеца по проект социално предприятие "Равен старт", на Клуб "Хвърчило". Те ще получават заплати по програма към Бюрото по труда, а от организацията тепърва ще търсят още клиенти, за които да работят младите хора. Това, което се предлага като услуга е поддържане на зелени площи пред обществени сгради, хотели и заведения например. Първата поръчка на тримата е свързана с поддръжката на част от парка в район "Владислав Варненчик".

Много от хората като тях трудно си намират работа, въпреки че имат квалификация и умения, обясни Диана Настева от клуб "Хвърчило". Според нея, често работодателите се притесняват да наемат такива служители. Дори да започнат работа някъде, тези хора рано или късно започват да имат проблеми, свързани с трудното им адаптиране, а често и поради неразбиране от страна на околните също възникват конфликти. В това отношение, организации като "Хвърчило" са насочили своите усилия да помагат и оказват подкрепа на работното място.

По думите на Настева, във Варна няма друга подобна организация, която да го прави. Проектът за социално предприятие е подготвян около година, но реално активно се работи от този януари. В пилотната програма са обхванати двайсетина младежи от града. Част от дейностите по проекта са да се направи оценка на това как те могат да участват в работния процес и от каква социална подкрепа се нуждаят. Другото направление, в което организацията ще търси работа на хора с увреждания е в сферата на компютърните услуги.