Варна се оказа с над милион избиратели

Мисия Варна

19-05-2013, 15:58

Автор:

Росица Колева

Всичко от Автора

За "Атака" гласували "сто деветдесет и девет хиляди", за ГЕРБ - "седемстотин тридесет и една хиляди"

С над милион избиратели се оказва Варна, ако вярваме на сканирания протокол на Районната избирателна комисия от изборите за депутати на 12 май, публикуван на сайта на ЦИК. Макар и на последното преброяване в морския град и областта да са преброени общо 475 хиляди души население, изборният протокол показа друго. 

Драстично разминаване на броя на гласовете, изписани словом с тези написани цифром, установи Varnautre.bg в официалния документ. Ако вярваме на написаното за партия "Атака" са гласували сто деветдесет и девет хиляди и девет души. Изписаното с цифри обаче показва 19 909 гласа. Още по-главозамайваща е цифрата за ГЕРБ. В протокола изписаното словом показва "седемстотин тридесет и една хиляди и шестдесет и три" действителни бюлетини. Цифром обаче гласувалите за партията са 73 163. 

В лист 3, страница 5 от протокола, на която е посочено разпределението на действителните гласове по кандидатски листи няма други разминавания между гласовете, отчетени цифром и словом. От кого и как е допусната грешката в изборния протокол на РИК не е ясно, нито пък как е одобрен от ЦИК.