Пристанище на Острова печели срещу еколозите

Мисия Варна

17-05-2013, 16:50

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Темата бе обсъдена на студентски дебат в Техническия университет

Пристанището да се измести в района на "Пясъка" под Аспаруховия мост - тази теза спечели доверието на публиката по време на студентски дебат за бъдещето на варненския порт, който се проведе в Техническия университет днес. Защитници на проекта бяха трима обучаващи се в специалностите "Индустриален мениджмънт" и "Технологично предприемачество и иновации". Те влязоха в словесна битка с трима свои колеги, следващи екология и агрономство. Вторите имаха за задача да критикуват предложението на първите. И двете групи са имали на разположение един ден да се подготвят по темата, а в последния момент един от критикуващия отбор е прехвърлен в утвърждаващия, коментира организаторът второкурсникът Хубен Бошнаков.

В крайна сметка защитниците на проекта за преместване на пристанището на мястото на Старшинското училище се обявиха за това да се мисли мащабно. "Защо да затваряме прозореца си към света?" - бе едно от най-силните послания на защитниците за преместването на порта на "Пясъка". "С НАТУРА 2000 ще излезете ли на глава?" - бе основната въпросителна, на която изградиха тезата си опонентите. Според тях, части от Острова попадат в екологичната мрежа. Защитниците пък изтъкнаха, че  пристанище на Острова е най-удачно, ще струва най-малко пари и няма да наложи събарянето на моста и построяването на нов.  Мерки трябва да се вземат скоро, защото товарооборотът на пристанището се е увеличил многократно през последните 10 години. подчертаха студентите. Според противниците на тезата пък, водите около Острова са една екологична бомба, защото са замърсени с тежки метали, а и не е ясно къде ще се преместят складовите площи около моста.

Целта на първия състезателен дебат на тема "Икономически, екологични и технологични аспекти на проекта за преместване на терминал "Изток" на пристанище Варна" бе студентите от Факултета по морски науки и екология в Техническия да си сверят часовниците по важна за града тема. Инициатор на събитието бе второкурсникът и член на Студентския съвет, Хубен Бошнаков. Преди време той присъствал на подобен дебат в Техническия университет в столицата и се запалил да пренесе идеята и в своето училище. Дебатът се провежда по строги правила. Двата отбора разполагаха с определено време, за да защитят своите тези. В случая спорещите спечелиха само морална награда - одобрение на част от публиката. Въпреки че не получиха категоричната подкрепа на аудиторията, еколозите все пак бяха похвалени за доброто им представяне. Очаква се занапред да се организират още такива дебати.