Варненец поема на екопоход през 20 планини

Мисия Варна

15-05-2013, 14:46

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Предвижда се началото да бъде около лятното слънцестоене или максимум седмица по-късно в края на юни

"Пеш от Емине до Велека през 20 български планини" - съмишленици за този уникален екопоход  търси варненецът Валентин Грандев, който е заклет планинар, дипломиран маркетолог и хорист в Държавната опера в града.

Идеята на еко проекта "Пеш от Емине до Велека през 20 български планини" е да се оповестят пред обществото някои трайни тенденции в замърсяването на природата от туристите и произтичащата от това заплаха за горските екосистеми. За целта Грандев иска да бъде новатор и първи да обиколи за 60 дни 20 български планини, като измине пеш разстоянието от нос Емине до устието на река Велека. Смелчагата планира да се храни само с дарове от природата и да бивакува при спартански условия, без да оставя никакви следи след себе си. С този пръв по рода си пешеходен поход за България Грандев иска да заостри общественото внимание върху последиците от замърсяването на околната среда и да каже на всички, че ако не щадим природата, тя ще се обърне срещу нас.

Маршрутът на еко похода "Пеш от Емине до Велека през 20 български планини" започва от нос Емине, продължава по билото на Стара планина, Средна гора, Лозенска планина, Плана, Витоша, Люлин, Черна гора, Земенска планина, Лисец, Осогово, Влахина, Малашевска планина, Огражден, Беласица, Славянка, Пирин, Рила, Родопа, Сакар и Странджа, докато стигне до устието на реките Велека или Ропотамо. Времетраенето на пешеходния поход ще варира между 60-80 дни, в зависимост от метеорологичните условия. Предвижда се началото да бъде около лятното слънцестоене или максимум седмица по-късно в края на юни.

Планинарят от Варна отправя покана за подкрепа към природозащитни и туристически организации, институции, фирми, медии или отделни журналисти и приятели на природата. Според него походът би могъл да се заснеме, така че да се превърне в документална телевизионна поредица, която многократно да излъчва своите автенични и лично преживени SOS послания. Това ще бъдат послания за защита на природата от човека, за опасностите, които крие неговото неразумно поведение.