Марешки се кандидатира за кмет, май

Мисия Варна

14-05-2013, 16:04

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Росица Пенкова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Марешки няма да помага на Спартак дори и да стане кмет

Въпреки поражението на парламентарните избори, аптекарят даде заявка за победа на 30 юни

Местните избори във Варна и този път няма да минат без присъствието на Веселин Марешки. Часове обаче след като "аптекарят" обяви пред Дарик Варна, че пак ще се пуска за кмет, пред Varnautre.bg изненадващо рече: "Нищо такова не потвърждавам". От думите му не стана ясно, дали от сутринта до обед е размислил и вече не му се сяда в кметския стол.

Вечният варненски кандидат за власт - Марешки понесе тежко поражение на парламентарните избори. Аптекарят, който облъчваше електората със "социологически" прогнози, че неговият "Либерален алианс" ще е трета политическа сила, получи едва 0,251% от гласовете на парламентарния вот е неделя. Във Варна за него са гласували едва 2200 избиратели или 1.085%. Анализ на протоколите от СИК показва, че гласовете за бизнесмена-политик са пръснати в целия град - по 4-5 до 11 на секция.

Неподходящи послания, зле използван медиен ресурс, липса на реална предизборна кампания, вредно заиграване с протестиращите, неизпълнение съюзи, закани и обещания... Това са само част от симптомите, които доведоха до фаталната изборна диагноза за "Либерален алианс".

Вместо на срещи с избирателите апрекарят заложи на телевизионни монолози. Пренасити ефирното време, което беше купил и с пространни интервюта, които още в началото на кампанията изчерпаха възможните теми и след това станаха досадни и протяжни. Никой не видя, не чу и не прочете нищо за екипа му, за останалите в листите, за водачите по градове. Странни листовки, наречени "ПозивЪ", разпространяваха емисари на "Либерален алианс". Само избиратели с много добро зрение успяха да прочетат ситния засукан шрифт върху лъскавата хартия. Тоталното отсъствие в интернет пък го лиши от главната му аудитория - недоволните, хората търсещи промяна и радикални действия. Номерът с "пенсионерите и учителите са мои хора, защото им помагам", загуби харизмата си след 3-4 кампании на несбъднати обещания. Списъците с клиенти-симпатизанти, стотиците застъпници, регистрирането на сина-адаш също изиграха своята роля, но в едни други кампании. Гастролът на варненеца в Пловдив като собственик на местния ФК "Локомотив", му донесоха едва 0,551% от гласовете в града и 0,319% в областта.

Сега Марешки не беше единственият, обещаващ революционни промени и невиждани блага. В ситуация, в която никакви познати досега политически правила, вече нямаха значение, той спря да бъде "месията", опълчил се срещу старото. В кампания, в която малцина извадиха програма за управление, но всички се надцакваха с нереални обещания фантасмагориите на варненския аптекар за вискои заплати и пенсии, назначаване на всички млади висшисти на държавни постове и т.н. не можеха да впечатлят никого. Сякаш никой и нищо не можеше да ни учуди.

Естествено самият Марешки обясни поражението си с ниската избирателна активност и "манипулациите, подготвени на високо ниво от медии и социолози". Пред Дарик той съжали, че не се е явил на изборите като независим кандидат, за да стане първия мажоритарен независим депутат.

В ефир Марешки обяви, че задължително ще бъде кандидат за кмет на изборите на 30 юни. Той обаче обмислял да не излиза от името на "Либерален алианс", а като независим кандидат, за да получи подкрепата и на други политически сили. Загубата не го демотивирала, а го амбицирала още повече, споделя бизнесменът. Според сподвижниците му в кампанията за 12 май той не е вложил целия си ресурс, който през 2011-та му донесе 25 084 гласа на първия тур. Парламентарните избори били само лека загрявка за аптекаря, чиято цел винаги е бил кметският стол.

Смазващият резултат в неделя обаче едва ли е голям стимул за евентуалните избиратели на бъдещия независим кандидат за кмет. Пред урните на кметския вот (толкова скоро след парламентарния) те ще си зададат въпроса не си ли дават гласа напразно за кандидат с толкова скромен потенциал. А и ефирните и вестникарски изяви на Марешки трудно могат да минат за "скормен" разход.

"В частичния вот ще участва куцо, кьораво и сакато. Очаквам поне 3-4 от кандидатите за кмет на изборите през 2011 г. отново да бъдат мои опоненти", предрича Марешки днес и отново заявява, че той е единственият кандидат срещу статуквото.