Къде да изхвърлим ненужната стара техника?

Мисия Варна

13-05-2013, 17:36

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Пунктът ще работи от 10 до 16 часа на 19 май

Кампанията "Бъди отговорен. Е–рециклирай” идва и във Варна. На 19 май ще бъде открит пункт на алеята до сградата на община Варна. Мястото дава възможност за спиране и паркиране на автомобили при необходимост. Пунктът ще работи от 10 до 16 часа. На специализирания мобилен център ще могат да се предават стари ненужни устройства и уреди като компютърно и комуникационно оборудване- настолни и мобилни компютри, монитори и дисплеи, принтери, факс апарати и мултифункционални устройства, мобилни телефони, кабели, зарядни устройства и други. Освен това може да предадете малки или големи домакински електроуреди, като аудио и видео техника, тонколони, телевизори и монитори, готварски, микровълнови и вентилаторни печки, съдомиялни и перални машини. Рециклиращата фирма „Екологика” предлага и директно извозване от дома на по-големи уреди. Повече информация за това на адрес http://orders.ecologica.bg/, попълвайки формата Бързо запитване за извозване на отпадъци.

Освен във Варна подобни пунктове ще бъдат открити по същото време и в София, Пловдив и Бургас. Излязлото от употреба електрическо и електронно оборудване, което ежедневно генерираме, съдържа особено вредни и токсични за околната среда и за здравето на човека съставки. Около 50 милиона тона е-отпадъци се изхвърлят годишно в света. От тях само 10% се рециклират. Така ценните природни суровини (злато, сребро, паладий, мед и други), вложени в изработката на електронните уреди, в голямата си част остават неоползотворени.

Първата акция в рамките на кампанията се проведе на 27 април, събота, на площад „Св. Александър Невски”. На мобилен пункт от 9:00 до 16:30 часа граждани и организации предадоха за рециклиране над 1,5 тона е-отпадъци. Средствата, събрани от кампанията до момента, са около 300 лева и ще бъдат дарени на сайта http://ucha.se/, за разработването на нови интерактивни уроци за деца.