Дайте ми 350 000 фалшиви бюлетини и аз ще повдигна света

Без цензура

11-05-2013, 21:34

Снимка:

© БГНЕС/ Архив

Автор:

Росица Пенкова

Всичко от Автора

Кой опита да взриви изборите в България?

Много въпросителни постави днешната сензация от Костинброд. Извън най-голямата и най-важната –  кой е поръчал фалшивите бюлетини? Първо, разбира се, трябва да научим фалшиви ли са те наистина – въпрос, на който прокуратурата лесно можеше да даде отговор, вместо да остави партии като ДПС, БСП и ВМРО да се упражняват в предизборна агитация в деня за размисъл. Достатъчно беше столичните обвинители да споделят в разпространеното днес съобщение дали задържаните бюлетини са били фабрично сгънати и слепени на кочани както е по закон. Ако ли не – отговарят ли заловените 10 палета на версията на собственика на печатницата, че става дума за бракувано количество, в което е бил сбъркан градът на съответния многомандатен избирателен район.

Много е интересен и въпросът защо след като е констатирано такова тежко престъпление като отпечатването на безпрецедентно количество фалшиви бюлетини, в следствения арест няма задържани. И още – защо "атомната бомба” не беше хвърлена от прокуратурата веднага след акцията миналата нощ, а трябваше да чакаме до късния следобед в деня за размисъл? Като капак, за рупор беше използван не кой да е, а телевизионер, лично обиден и низвергнат от лидера на конкретна политическа сила, репортер, чиито работодател има конкретни икономически интереси, нарушени от същия този лидер.

Хайде сега някой да ми обясни как точно, чисто технологично тези 350 000 бюлетини щяха да бъдат вкарани в секциите за да повлияят на вота. И дали ако някой планираше да го направи щеше да остави всичко за последния ден, в това число и слагането на 350 000 хиксчета срещу набелязания партиен номер. Всеки, който си е направил труда да разучи как протича избирателният процес знае, че бюлетините се броят само веднъж - в края на изборния ден от секционната избирателна комисия. В тази комисия по закон има членове от всички парламентарно представени партии и застъпници на всички регистрирали се. Всеки от членовете подпечатва бюлетините и протокола с уникален печат, който сам е "наранил" за да няма той подобен. Как точно ще се случи подмяната и фалшификацията на протоколите?

На теория бюлетини се броят и в съда, при обжалване на изборния резултат, но това се случва само за отделни секции, представени от партиите, и никога досега не е довело до промяна в резултата.

И 6 млн. бюлетини да бяха отпечатали Борисов, Станишев, Доган или който и да е друг от участниците във вота, те няма как да се възползват от тях. Сценарият е съшит с бели конци дори и за привържениците на теорията за световната конспирация.

Не ми се иска да ни манипулират толкова лесно. Но за съжаление имаме работа с професионалисти, хора, превърнали в своя печеливша кауза принадлежността си към задкулисието на политическия живот в България. Истината е, че група от хора, шантажирала през последните 23 години не една и две политически сили, днес направи отчаян опит да се спаси от заплашващото я забвение. Единственият им съюзник в момента е непознаването на процедурата от голяма част от хората. По стечение на обстоятелствата съучастници им станаха и всички тези партии, които днес – в нарушение на закона, се възползваха от най-скандалната провокация в българската политическа история.