Мебели от велпапе и кашони оживяват

Варна Лайф

10-05-2013, 18:37

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Диана Стоева

Всичко от Автора

Проектите са дело на 50 студенти по интериорен дизайн от Варна

Че не всички мебели в нашия дом или офис могат да изглеждат скучно, направени от ПДЧ и ламинати ни напомниха този следобед третокурсници по интериорен дизайн от Техническия университет във Варна. До 20:00 часа тази вечер и евентуално утре през деня, посетителите могат да седнат върху творенията от RECYCLE: Изложба на елементи за интериор от велпапе и употребявани кашони, която е подредена в дворното пространство на варненската галерия "Архис". Проектите са дело на 50 студенти, работили в групи. Спрегната е идеята за проектиране на евтина мебел от отпадъчен материал, която е лесна за изработка в домашни условия, притежава повече от едно приложения и след приключване на експлоатационния й цикъл е подходяща за последващо рециклиране.

Изложбата е част от курсова задача, обясни по-рано днес ръководителят на проекта, Кремена Цанкова. Мебелите не са особено претенциозни, а целта е да се привлече вниманието на по-широката общественост, хората, които преминават по бул. "Княз Борис I" да влязат и да видят, че хубави неща се получават и от един материал, на който не гледаме сериозно и често го изхвърляме. А всъщност е един страхотен ресурс, който можем да влагаме в средата, в която живеем.

Технологията на изработка е съвсем елементарна, един и същ шаблон се слепва многократно с широкоразпространеното лепило С200. Могат да се използват дори и биолепила, а и бабешката каша с брашно и вода, която сме си правили с папие маше като деца може да свърши добра работа. В зависимост от съхранението една такава мебел ще остане цяла с години, особено ако я пазим на закрито.

Тъй като мебелите са доста атрактивни, на изложбата днес вече е имало запитвания дали експонатите могат да се закупуват. Всъщност организаторите споделят, че не са мислили в тази посока. "Рециклирането, макар и много модерно от доста време в много страни по света, е тенденция, която за жалост няма такова широко разпространение у нас. Може би от хората зависи. Може би всичко е заради бедност, но тя може да бъде надскочена", смята художничката и асистент в Техническия университет, Кремена Цанкова.

Изложбата е едно от събитията в рамките на Младежкия фест за дните на Европа. Това е инициатива на младежка неформална група АМОРФА. Идеята на организаторите е младите хора да бъдат провокирани, да развиват отношението си към града в неговата пъстроцветност, да разбират за повече места, където се случват различни културни или научни събития. Да бъдат провокирани да изследват нови интереси и ново познание.

Това, което следва в програмата на Младежкия фест за дните на Европа от тук нататък е Нощта на литературата - на 15 май. Тогава в градинката на "Севастопол" ще има бой с възглавници. Всеки, желаещ да се включи може да се запише предварително онлайн. И тъй като ежедневно всеки ни удря с неговата преценка за това как трябва да стоят нещата, идеята на организаторите е младите хора да се отърсят от агресията. След символичния бои ще се състои и четенето на чуждестранна литература на български. Освен това ще се събират любими цитати, може да присъства и българска литература. Всичко ще приключи с малко прекрасна музика на Мирослав Морски, което ще се случва от 21 часа нататък на същото място, разкри Мария Баджакова от АМОРФА.