Не било компютри, а компоти

Мисия Варна

09-05-2013, 18:55

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Представители на местната власт и бизнеса обсъдиха далечното бъдеще на суворовската индустриална зона Варна - Запад

Да има индустриална зона Варна - Запад край Суворово или да няма и ако я има как би се развила тя? Този въпрос остана без конкретен отговор и след продължилата повече от два часа работна среща - дискусия между представители на местната и държавна власт, и бизнеса. Все пак дискутиращите в конферентната зала на областна администрация стигнаха до компромисно общо мнение, че съвпадението в имената с друга зона е бял кахър, но за бъде теренът апетитен за инвеститори "Националната компания индустриални зони" ЕАД трябва да ускори процедурата за промяна в статута на 500-те хиляди квадратни метра земеделски земи, да се приеме Подробен устройствен план и мястото да има ток, вода, газификация и канализация.

Макар областният управител Коста Базитов като водещ на срещата все да връщаше разговора към бъдещето на суворовската индустриална зона - Варна-Запад, един от гостите, изпълнителният директор на "Агрополихим", Филип Ромбаут упорито теглеше дискусията към реалността, твърдейки, че бизнесът на едно голо поле няма да дойде. Първо изградете инфраструктура, оправете статута на земята и питайте хората съгласни ли са толкова много камиони да минават по пътищата им и тогава канете инвеститорите, защото и до варненските гробища може да има индустриална зона, коментира той. Там има ток, вода и канализация, а и ръководните кадри ще живеят в града и няма да пътуват дълго от Варна до Суворово, добави той. Колегата му, директор на дирекция "Околна среда" в "Солвей соди" Иво Божидаров с добронамерен тон към модератора на срещата заяви, че идеята е добра, но реализацията й е доста далече в бъдещето, а и наистина факторът - обществено мнение е много важен.

"Ясно е - компютри там не могат да се сглобяват, но могат да се правят части за тях.А и за много производства не се изисква ежедневно движение на камиони. Името на зоната пък ще го коригираме веднага", заяви в отговор на нападките Базитов. Стопроцентови поддръжници на проекта по време на разговора се оказаха само кметовете на Суворово Павлин Параскевов и на Вълчи Дол, Пенка Йорданова. Безработицата в региона е много ниска, няколкото големи земеделски производители влагат в техника, а не в жива сила, докато има много млади и образовани хора, но за тях няма поминък. Може теренът да не е подходящ за тежка промишленост, но пък защо да не се търсят инвеститори в леката и прералотваща промишленост, още повече, че от земеделието може да се осигури суровина, бяха едни от основните доводи и според двамата.

Трябва да се намери трайно решение, да се изгради високотехнологичен парк, вместо да се фокусира вниманието върху решаването на временни социални проблеми, коментира в отговор Иван Табаков от Търговско-индустриалната камара. Той коментира също, че въпреки че китайските фирми, с които контактуват да имат интерес за инвестиции предимно в Африка и Латинска Америка, станата ни може да е привлекателна също до 5-6 години с по-ниските си заплати и по-евтините стоки и услуги.

Шефът на Националната компания индустриални зони, Валери Андреев изнесе доста пространна презентация, след което обясни, че за да се придвижи напред проектът, който между другото е стартирал през 2009 година, трябва малко по-сериозно отношение от страна на държавата и местните власти, както и рамо от страна на община Варна за популяризиране пред важни инвеститори.