130 пощенски марки с български миноносец обикалят света

Мисия Варна

06-05-2013, 14:28

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Диана Стоева

Всичко от Автора

Навръх Гергьовден бе открита и изложба, посветена на Българския народен морски сговор

По повод 130-тата годишнина от основаването на Военноморския музей във Варна, навръх Гергьовден официално бе пусната в обръщение специална пощенска марка. Тиражът й е от 130 бройки и от днес може да бъде намерена на касата на музея. За сюжета е използвана една от картините на известния български маринист от първата четвърт на 20 век, Александър Мутафов, която е притежание на фонда на музея. Творбата е озаглавена "Българският миноносец".

Картината е част от изложбата, посветена на Българския народен морски сговор, която също бе открита днес във Военноморския музей. За първи път могат да бъдат разгледани оригиналите на творбите, които илюстрират списанието на Сговора. Експозицията се състои основно от документи, защото дейността на организацията няма как да бъде измерена количествено, тя въздейства повече върху мисленето на хората. Изложбата представя лични документи, рекламни материали. Показва и някои лични вещи на част от най-активните дейци в Българския народен морски сговор. В постоянната експозиция също има предмети, които показват тяхната дейност. Такива са някои спортни купи и статуетката, която се е връчвала при специални състезания. Военноморският музей също е рожба на Сговора. Членовете на организацията успяват да съхранят ценни документи и предмети още от Българската флотилия в Русе, след което да го прехвърлят във Варна и през 1923 година да отворят първия български морски музей.

Да се обърне мисленето на българина към морето, да може той да усети красотата на водната шир, значимостта й като източник на поминък, като място за спорт и развлечение, и като източник на вдъхновение. Тази кауза стои в основата на създаването на Българския народен морски сговор и в началото на военноморското музейно дело у нас. Това е една уникална по своята същност организация, която макар да съществува само четвърт век оставя трайни следи в поколенията. Нито преди нея, нито след нея има организация с подобен размах на дейност, с подобна дълбочина, с толкова добре разработена структура и с толкова качествени хора, ангажирани в нейната дейност.

Българският народен морски сговор се създава веднага след Първата световна война, а една от основните му цели е да се формулира българската морска идея и като политика. Организацията извършва доста сериозна дейност за въздействие върху управляващите и формирането на тяхната стопанско и военнополитическо ориентиране към опазване на морските граници и към формиране на една морска култура у децата и във всички поколения. Формират се морски спортни легиони, които са ангажирани с възпитаване в морски спортове, периодични състезания между деца и младежи. Създават се детските морски летовища и колонии. Интересен е фактът, че в Сговора членуват хора от цяла България.

Днес, макар да се правят опити за възраждане на морската идея, идеализмът като че ли е отстъпил на втори план, коментира преди откриването директорът на музея, д-р Мариана Кръстева. По думите й, за един от наследниците на организацията се смята Българският морски съюз.