Ще бием БСП и без чувал с обещания

Мисия Варна

01-05-2013, 10:00

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Готови сме за опозиция, но не и за коалиция, казва Лиляна Павлова пред в. "Стандарт"

Лиляна Павлова е бивш строителен министър в правителството на Бойко Борисов. Тя е една от основните фигури в ГЕРБ, за първи път участва в кандидат-депутатска кампания и води две листи - във Варна и в Стара Загора, където се изправя срещу основните опоненти от БСП - номинираният за премиер на левицата Пламен Орешарски и срещу соцлидера Сергей Станишев.


 Изненада ли ви скандалът с подслушванията, г-жо  Павлова?

 

- По-скоро не очаквах тази безумна тема да се превърне във  фокус на кампанията. Както за съжаление се случва през целия преход - преди  избори се вадят компромати, вместо да се обсъждат реалните теми, които  интересуват обществото. Измести се фокусът от справедливия гняв на хората.  Неприятна ми е цялата обстановка, много се замърси предизборната  кампания.

 

- А каква е вашата версия за скандала и последвалото излязло  подслушване в дома на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов - това се случва за първи  път?

 

- За мен като обикновен гражданин в случая е извършено грубо  нарушение на конституцията. Някой си е позволил да записва в дома му един  български гражданин без неговото знание и съгласие. Да оставим настрана, че той  е премиерът, който, както се казва, току-що е слязъл от властта. Оттук нататък  всичко е в ръцете на прокуратурата и евентуално на българската съдебна система -  да бъдат открити и наказани извършителите на това долнопробно деяние. Аз лично  съжалявам, че подобни скандали подменят истинските проблеми в обществото. Сега в  кампанията от сутрин до вечер се срещам с хора. И те казват, че това не ги  интересува. От нас искат да чуят как ще осигурим повече работни места, кога ще  има пари за земеделие, как ще доразвием инфраструктурата, как ще им се вдигнат  пенсиите. За тях е много далечно и чуждо това, което, образно казано, се случва  в София. Приоритетите им са други.

 

- Допускате ли, че Цветан Цветанов е подслушвал всички  министри, както твърди Мирослав Найденов? Когато избухна скандалът, мина ли ви  през ума "Сигурно и мен са ме подслушвали" - бяхте близо до Бойко Борисов като  министър.

 

- Не виждам какво трябва да допускам. Работели сме в екип, дори  да е имало проблеми, имаше и кадрови промени. Но чак такива драматургии и  сценарии... Кой каквото иска да е слушал - това не е проблемът изобщо. Въпросът  е какво правим напред.

 

- Именно как скандалът ще се отрази на изборния резултат?  Разликата ви с БСП се топи.

 

- Дали наистина се топи, ще стане ясно само след 11 дни. Засега  социолозите не отчитат някаква драматична промяна в стабилната преднина на ГЕРБ.  Ясно е обаче друго - БСП и компания правят всичко възможно, за да очернят  кампанията и да стопят разликата с ГЕРБ. Но техният маниер си е такъв, ако  погледнете в годините назад. ГЕРБ за 4 г. не извади нито един компромат, а аз  нито веднъж като зам.-министър и след това като министър не си позволих да кажа  нещо срещу предшествениците си и наследството, което са оставили в строителното  министерство.

 

- Защо само БСП обвинявате за всичко - и зад скандала с  разговора между Борисов, Найденов и Кокинов ли са те?

 

- Кой е прокопсал от скандали?! Какво печелят хората от това?  Ще доведе ли до увеличаване на доходите и до нови работни места?! Не!

 

- Но това показва начина на управление!

 

- Кой е казал, че това е начинът на управление?

 

- Е, прокурор си иска повишение от партиен лидер, бивш премиер.  Това нормално ли е?

 

- Кой какво с кого си говори... това са несериозни неща. В  крайна сметка сме управлявали държавата така, че всички еврофондове са работещи.  И не само това - увеличиха ни парите! Ето така управляваме! Аз съм денонощно,  събота, неделя по обектите, сред хората, отдадени сме на работата - това е  управлението, което аз познавам!

 

- Какво ново ще обещаете, за да обърнете в своя полза  резултата?

 

- Ако говорите за обръщане в смисъл да увеличим още повече  разликата с БСП, то мога да ви кажа, че ще работим без популизъм и  фантасмагории. Опонентите ни се опитват да ни провокират и като тях да извадим  чувала с обещанията, лъжите и популизма, за да започнем да дърпаме ту от левия,  ту от десния джоб!

 

- Какво ново ще предложите на избирателите?

 

- Ще продължим започнатото - стабилност, работа,  инфраструктура. Това са единствените неща, които искат хората. Но различното ни  е, че този път ще положим грижа за реалния сектор. Целим да стимулираме  предприятия от реалния бизнес - заводи, предприятия, комбинати. Затова даваме  преференциално повече европейски средства в тази сфера. Вторият ни акцент е  земеделието - пари за млади фермери, досега не са давани средства за  свиневъдство, птицевъдство. Нещо повече, смятаме да ги увеличим - тази година за  първи път субсидии получиха пчеларите, тютюнопроизводителите. Приоритет са  малките производители. Основният ни лайтмотив е да подкрепим българските  производители и да се купуват български стоки. Защото нашите домати, дини и  всичко са най-вкусни. Къса ми се сърцето, когато виждам как ни продават чужда  продукция. Затова ще стимулираме родното производство, за да е  по-конкуретоспособно. За да запушим малко този внос на евтини и некачествени  плодове, зеленчуци и други стоки. Ще имаме и специални стимули за наемане на  млади хора до 29 г. - държавата да плаща социалните и здравните осигуровки,  стажът да се признава за професионален опит. Не ми се иска в България да се  повтори това, което видяхме във Франция, Великобритания, Испания, Гърция и още  други държави - младите се отказват да работят, губят трудови навици, искат да  седят на социални помощи. Това е изключително притеснително за мен.

 

- Догодина има европейски избори. Ако и на тях се реализира  лявата вълна, може да се обърне мнозинството в Европарламента и десницата да го  загуби. Как това ще се отрази на България?

 

- Да, в Европа гласуваха за левите. Но какво става след това?  Оланд във Франция е най-непопулярният политик и има безпрецедентно нисък  рейтинг. Защото какво стана с обещаните от него мерки, аналогични на обещанията  на българските леви - нито една не е ефективна! Не само че не откри нови работни  места, ами младежката им безработица достигна безпрецедентните 55%! Два пъти  по-висока от нашата. Което означава, че хората повярваха на красивите обещания,  но сега разбират колко са измамени. Левите хубаво разказват, но когато трябва да  изпълняват - край! Последиците от левите фантасмагории вече са видими, затова  тази вълна ще спре. Защото ще изберат по-малкото зло - без радикализъм, без  национализъм, без крайни изхвърляния. А както се казва - скромничко, со кротце,  со благо и со малко кютек!

 

- Явно сте енергичен човек - очаквате ли при драматичен  резултат от изборите, при който ГЕРБ е принуден да влезе в коалиция, Бойко  Борисов да ви номинира за премиер на смесен кабинет?

 

- Хайде сега теория на конспирацията! Първо - не размишлявам  над драматични сценарии. Защото вярвам в разума на хората. Второ - ние не искаме  властта на всяка цена. Доказателство за това е, че си тръгнахме от властта. А в  момента се борим за мнозинство, не сме тръгнали на избори с идеята за загуба. Но  ако не получим доверие, сме готови да отидем в опозиция. Глас народен - глас  Божи! Аз лично дори съм много нахъсана за опозиция - да ги видя тези, които  обикалят страната и обещават чудеса, как ще ги постигнат! Нашият лидер  категорично няма да съставя правителство на всяка цена и няма да прави  компромиси. Коалицията означава поредица от компромиси и се получава ефектът на  доминото. Затова не обсъждаме вариант коалиционно, програмно, експертно  правителство.

 

- Говорено ли е с вас за вицепремиер, друг пост?

 

- Ние не говорим за постове - не слагаме тигана, докато рибата  е в морето. При нас премиерът е ясен и колебания няма - Бойко Борисов. Той не  абдикира от отговорността, както направи левият лидер Станишев.

 

- Днес е 1 май - не само Ден на труда, но и опонентите ви от  БСП празнуват. Какво ще им пожелаете?

 

- Преди всичко искам да пожелая на всички българи здраве и да  имат вяра. А на опонентите пожелавам да са по-смирени. И да не лъжат - да си  мерят приказките. Защото, ако е толкова хубав социализмът, защо не съм чула  някой да емигрира в Северна Корея или Куба например?