И гражданите с глас в управлението на крайбрежието

Мисия Варна

29-04-2013, 13:31

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

От АБЧО привличат бизнеса, учени и НПО в разработването на общи подходи за повишаване качеството на морската среда

Предстои за държавите от Черноморския басейн да бъде разработен общ подход за управление на крайбрежните зони, а в този процес ще може да участва и обществеността. България и Румъния, като единствени държави членки на Евросъюза, съобразяват разработването на плановете с европейските норми и правила, докато за другите държави те не са задължителни. Затова, по проект за  подобряване на интегрираното управление на крайбрежните зони в Черно море, ще се търсят начини за повишаване качеството на морската среда. Координатор за нашата страна е Асоциацията на БългарскитеЧерноморски Общини (АБЧО).

В рамките на проекта ще се осигури интегрирана подкрепа и на всички заинтересовани страни, като местни и регионални власти, частния бизнес, неправителствени организации, активни граждани. От АБЧО имат ангажимент да привлекат към проекта Института по океанология, Института по морски ресурси и всички организации, имащи отношение към интегрираното управление на крайбрежието.

Проектът е финансиран по Съвместна оперативна програма "Черноморския басейн 2007-2013 г." между България и Румъния и с партньори от всички държави от Черноморския басейн. Продължителността му е 24 месеца, като стартът му е даден в началото на годината.