Кметът започна совалки за изборна подкрепа

Мисия Варна

28-04-2013, 21:39

Автор:

Росица Пенкова

Всичко от Автора

ДПС потърсиха стари дивиденти от временно изпълняващия Христо Бозов

Той не е от тук и е за малко. 

Такива безобидни, засега, шеги разменят варненски зевзеци по адрес на временно изпълняващия длъжността кмет на Варна Христо Бозов. Епизодичното му битие в града, на който доскоро беше зам.-кмет, едва ли е свързано с шуменския произход на военния доктор.

Повод за първата част на закачката по-скоро е заради многобройните командировки зад граница на мустакатия администратор през 5-те години на поста - не случайно "меките" мерки* бяха на почит през последните няколко години в Община Варна, за сметка на инвестиционните проекти.

Втората половина на шегата е също подозрително ясна на първо четене: естествено, че временният кмет е за малко - до избирането на нов и влизането му в длъжност. В случая на Бозов това "до" може да е с още по-кратък срок. Например до началото на предизборната кампания за кмет на Варна. Не се заблуждавайте от уверенията му, в отговор на питане на д-р Ивайло Митковски от ДСБ на сесията, че заема поста на Йорданов временно и няма да се кандидатира за депутат и редовен кмет. Ден след това изявление д-р Бозов вече сондира почвата, подхвърляйки идеи за кампания в приятелски кръг. След това започва и совалки с партиите.

Междувременно активно се среща с представители на варненския бизнес: търси финансова подкрепа за бъдещата си кандидатура. Не закъсняват и първите шамари: надушили интригата издания все по-гласовито питат не е ли Бозов кметът, който прашаслата администрация на Йорданов търси, за да оцелее. Няколко партии като БСП и Атака, например, попарват щенията на и.д.-то да бъде техен по схемата на предсшестваника си - "независим, подкрепен от". От "България на гражданите" пък са уклончиви.

Единствено сговорчив се оказва Йордан Цонев. Засега той поддържал версията, че идеята заслужава внимание и сериозно ще бъде обмислена. В отговор Христо Бозов вече помпа мускули, за да удари рамо на ДПС в предизборната кампнаия в Каменар. В понеделник на сесията временният кмет ще поиска от общинския съвет да гласува 300 000 лева от градската хазна за довършване на ВиК инсталацията в ромската половина на селото. Парите не са предвидени в бюджета на Варна за 2013 година. Въпреки това Бозов събира мнозинство, за да ги уреди на бъдещата си ракета-носител.

В същото време не спира да повтаря как е заплашена събираемостта на приходната част на бюджета на града и официално поиска отманя на мораториума за разпоредителните сделки, какъвто никой и никога не е налагал, като изключим устното обещание на преговарящите съветници по повод декларация на протестиращите. Така след малко шум за проблеми с бюджета той предложи на съветниците и продажбата на апартаменти общинска собственост на нуждаещи се. Парите - 640 000 лева, били нужни за ремонти на училища и детски градини. Апартаментите, нарочени за продажба обаче, пак са в районите с компактен електорат на ДПС - село Каменар и "Владиславово".

Всъщност топлите връзки на Христо Бозов с ДПС не са от вчера. Буквално месеци след встъпването му в длъжност като зам. на Кирил Йорданов доцентът-анестезиолог се сдобива с 3000 кв. м. в местността Чалтика в землището на с. Рогачево. Имотът стана известен около акцията на данъчните да търсят лъскави имоти с хеликоптер в началото на 2010-а. Хит на аероревизията тогава беше мистериозната къща с езерото, снимана на север от Варна. Оказа се, че тя е собственост на бившия шеф на Радио Варна и БТА Стоян Чешмеджиев, вече покойник. 

Вилата е някогашно продоволствено стопанство на Морско училище. Тя е построена край езеро на страничен път, който е отклонение от шосето за Балчик през Кичево.Чешмеджиев станал собственик на имота през 2003-та година. Целият парцел е с размер 150 декара и е купен от него за 200 000 евро, научи още ВарнаУтре.бг. Преференциалната цена медийният бос заслужил, след като се съгласи да се оттегли от поста генерален директор на БТА. Назначаването му от Народното събрание през 2002-ра година предизивка серия от протести в държавната медия. Според запознати собственост в 150-те декара имала и бившата вицепремиерка Емел Етем, формално обаче морските владения на тогавашната зам.-председателка на ДПС се водели на името на роднина на радионачалника. Именно подписът на Етем стоеше под предложението Стоян Чешмеджиев да оглави БТА.

Фирма "Вот", заради която Стоян Чешмеджиев беше осъден условно при сделката с терен за нов ретранслатор на БНР, активно е участвала при закупуването, делбата, замяната и продажбата на различни по размер парчета от имота, заснет от "летящите данъчни" и станал вече известен като "къщата с езерото". Справка в имотния регистър показва, че парцелът в местността Чалтика в землището на село Рогачево, община Балчик е разделен на голям брой по-малки имоти между 1 и 10 декара. Те са на различни собственици, но най-често се срещат имената на Стоян Чешмеджиев, който притежава малко над 20 декара, "Вот" ЕООД със собственик и управител Деница Стефанова, негова дъщеря, и баба й - 83-годишната Костадинка Николова Цветкова като физическо лице.

Сред собствениците на земя е и фирма ЕС ПИ ЕЙЧ ИНВЕСТ - разделена между Стоян Чешмеджиев и "Вот" ЕООД. През май 2008-ма с 3 декара в същата местност се е сдобил и зам.-кметът на Варна Христо Бозов. Продавач е фирма "Вот" ЕООД. Освен него в района собственост извън фамилията на Чешмеджиев имат само няколко души, всичките свързани с представителство на Алианц във Варна, където за били ипотекирани както имоти в Чалтика, така и 2 жилища на Бозов - апартамент в местността Абатко в курорта "Св. св. Константин и Елена" и друг на ул. "Братя Шкорпил", който той и жена му получили чрез замяна на близо декар в Орешак през 2008-а г.


* Неинвестиционните проекти са т.нар „меки мерки”, които включват: обучения;преквалификация, повишаване на уменията и компетенциите, дейности за социална интеграция, повишаване на информираността, популяризиране и разпространение на информацията и резултатите и др. дейности. Инвестиционните проекти позволяват прилагането на твърди мерки свързани със строителство, реконструкция/рехабилитация на инфраструктурни мрежи и съоръжения, както и други инвестиции свързани с доставки на оборудване, обзавеждане, машини и др.