Днес е Цветница!

Животът

28-04-2013, 08:19

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

На този ден се припомня тържественото влизане на Исус Христос в Йерусалим преди еврейската Пасха

Днес е шестата неделя от Великия пост, в която отбелязваме Връбница или Цветница. На този ден се припомня тържественото влизане на Исус Христос в Йерусалим преди еврейската Пасха. Спасителят е посрещнат от вярващите възторжено, разстилайки пред него дрехите си, палмови и върбови клонки, хвърляйки цветя в нозете му и пеейки Осанна! Благословен Идещият в име Господне, Царят Израилев.Затова на този ден всички отиват на празничната църковна литургия с върбови клонки, китки от здравец и други пролетни цветя.

Този голям християнски празник е от т. нар. подвижни празници. Не се отбелязва на конкретна дата, а се пада винаги в неделята след Лазаровден и седмица преди Великден.

На Цветница имен ден празнуват Цветан,Цвета,Цветелина,Здравко, Здравка, Камелия, Върбан, Виолета, Лилия, Латинка, Теменуга, Ясен, Явор и всички с имена на цветя и дървета.

Цветница или Връбница е първият ден след големия пост, на който можем да хапнем риба. Освен рибата обаче, всички останали ястия църквата повелява да бъдат постни.