Юбилейното издание на варненското състезание по офроуд стартира на 1 май

Спорт

26-04-2013, 14:44

Снимка:

Личен АРХИВ

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Освен традиционните джипове, ще участват 80 състезатели с мотори и АТВ-та

На 1 май в центъра на град Бяла ще се открие първия кръг на шампионата на България по офроуд. Това е състезание от най-високо ниво, част от републиканския календар на БФАС, националната федерация по автомобилни спортове на България. Това е десетото юбилейно издание на морското състезание. Още на 30 април ще започне пристигането на най-подготвените екипажи от цялата страна. Предишни шампиони и претендентите за най-ценния трофей на годината ще се съберат в китното курортно градче Бяла, за да участват в трудния път към победата.

Трасетата за различните класове са подготвени от най-добрите експерти по офроуд в различните дисциплини.

От 1-ви до 3-ти май феновете офроуд ще се насладят на крос-кънтри рали, това е състезанието на най-бързите. Специално подготвени машини управлявани от пилот и навигатор ще преодоляват 700 километровото трасе за трите дни. Първият ден около 200 км., вторият - над 300 км. и третият - около 150 км.

Участниците са в два класа Т1-екстремно подготвени автомобили с много тунинг по двигателя и окачването и Клас Т2 хомологирани автомобили по изискванията на FIA. Много динамика, адреналин и сложна навигация е кратката характеристика на трасето за този клас. Предизвикателството е без аналог.

Девизът на тазгодишното състезание е …to the last breath… (до последен дъх).

Тази година класа машини подготвени за най-сложните офроуд препятствия, ТРОФИ, ще се борят за титлата “ България Трофи челаджър“. Това са джиповете с големите гуми и мощните лебедки.
Състезанието ще е втори кръг от Трофи шампионата. В района на село Шкорпиловци ще е арената на битката за Трофи-бойците. Състезателните дни, като километри не са дълги, но времето за преодоляване на всяко трасе от всеки ден е минимум 6 часа. Специална изненада са местата за публика на затворения етап през финалния ден, а именно Шкорпиловци-южния плаж до станцията на БНТ.

Сериозни са очакванията към участниците в категорията АТВ, т.нар четириколесни мотори. Едноместни четириколки управлявани от “ пиратите на гората“, най-бързите участници на четири колела в пресечените терени.

България Х-Ендуро, състезанието за най-издръжливите и корави мотористи. Дисциплината е сред най-трудните въобще сред екстремните спортове. Сам с мотора си срещу предизвикателствата на природата в най-труднопроходимите места, там където не е стъпвал човешки крак. Животински пътечки, сухи дерета, скали, пясък, кал и жега.