Мюзикълът "Джекил" от Джон Мур за пръв път у нас

Варна Лайф

26-04-2013, 11:29

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Той ще бъде представен на 7 май

Премиерните спектакли на мюзикъла "Джекил", който се поставя за пръв път в България ще бъдат на 7 май във Варна. Мюзикълът е на Театрално-музикален продуцентски център, с участието на Детско-юношеска опера при Общински детски комплекс.
Автор на сценария и текстовете на песните е Алекс Уейн, музиката е на известния съвременен английски композитор Джон Мур, ансамблите, аранжиментите и оркестрацията са дело на Ганчо Ганчев – главен художествен ръководител на варненската Детско-юношеска опера.
Диригент-постановчик Ганчо Ганчев, режисьор-постановчик Костадин Бандутов, сценография и костюми Тодор Игнатов, хореография Денко Стоянов, хормайстор и корепетитор Миглена Шишева, вокален педагог Галина Станишева, театрален педагог Петя Петкова, балетен педагог Бистра Бъчварова.

Мюзикълът е създаден по „Странният случай с доктор Джекил и мистър Хайд” – известния роман на Робърт Луис Стивънсън от 1886 г., разказващ историята на добрия доктор Джекил, чиито експерименти със самия него го превръщат в жестокия и садистичен мистър Хайд. Чрез този класически пример за раздвоение на личността авторът интерпретира философско-етичния проблем за борбата между доброто и злото, между светлата и тъмната страна в човешкото съзнание.

Историята за доктор Джекил и мистър Хайд отдавна вълнува света на киното. Екранизиран над 120 пъти досега, сюжетът е адаптиран като мюзикъл за пръв път през 1997 г. През 2015 г. се очаква нова холивудска продукция на мюзикъла, с Киану Рийвс  като мистериозния доктор Джекил.