Купуват линеен ускорител за онкоболницата

Мисия Варна

25-04-2013, 15:28

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Очаква се апаратурата да бъде доставена и монтирана до няколко месеца

С линеен ускорител за 2,6 млн. лв., вместо за 6 млн. лв., ще се сдобие общинската онкоболница във Варна. Парите са спестени по компонент за ремонти и оборудване на ракови клиники към Оперативна програма "Регионално развитие 2007 – 2013".

Варненското лечебно заведение получава финансирането като първа резерва сред всички кандидатствали, а въпреки първоначалните планове, ръководството ще купи апарат от по-нисък клас, за да се възползва от субсидията. Ще се наложи и дофинансиране, обясни днес шефът на онкоболницата в морската столица, доц. Георги Кобаков, пред съветници от комисията по здравеопазване към местния парламент.

По думи на медика макар че новият линеен ускорител няма да е от по-скъпия модел, ще изпълнява около 90 % от всички необходими процедури. Вече са водени и разговори с доставчици на такава апаратура. След сесията на Общинския съвет в понеделник пък трябва да стартира и обществена поръчка.

Според доц. Кобаков, заработването на линейния ускорител е наложително и дълго чакано събитие. От години болните са принудени да пътуват до столицата, както и до Турция и Румъния за по-щядящото лечение. Очаква се апаратурата да бъде доставена и монтирана до няколко месеца.

По програмата за ремонти и оборудване на подобни здравни заведения са заделени общо 148 млн. лв. Време за губене от варненската болница няма, защото програмага ще бъде закрита до края на годината.