Над 60 състезатели се пуснаха в първият турнир по стрелба с лък "Млади Стрелци"

Спорт

25-04-2013, 13:01

Снимка:

Narodensport.eu

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Златен и бронзов медал за Млади стрелци

Състезанието бе за 11 и 14-годишни

Във Варна се проведе първият турнир по стрелба с лък „Млади Стрелци” олимпийски стил и компаунд за деца до 11 и до 14 години, за кадети / кадетки , както и младежи и девойки по правилата на FITA -1, което означава стрелба на дистанции от 90 , 70 , 60 , 50 , 40 и 30 метра, а за най- малките 15 метра- 2 пъти 6 серии по 6 стрели . Участие взеха близо 60 състезатели от 9 отбора от цялата страна. Турнира бе проведен на обновения спортен комплекс „Локомотив”. Там клубът на младите стрелци провежда своите тренировки на открито. Поздравления на всички състезатели включили се в турнира и спечелили призови места , но ние ще подчертаем основно нашите успехи .

Отново със златен медал се окичи Мартин Грозев (638 точки) след оспорвана стрелба срещу състезателя от Русе Отман Суеси (636 точки). Мартин Грозев бе номиниран за спортист на месец март на град Варна за спечелването на приз и златен медал за най-добър стрелец на турнира в гр. Силистра. В същата категория деца до 14 години за първи път се състезава и другия наш участник Росен Иванов, който поради липсата на достатъчно опит се класира на 6 място от 11 участници.

Сребърен медал при девойките отвоюва нашата нова състезателка Милица Цветкова, която въпреки малкото време за подготовка и опит и макар с неподходящ за дистанцията лък и стрели се показа като истински боец , пребори се с умората и болката и спечели в своята елиминационна серия.

И лошото време си каза думата. Нашите двама младежи отпаднаха от своите съперници на първите елиминации, което за жалост ги изпрати да се съревновават за бронза . По-добрата подготовка и опита си казаха думата и Владимир Генков се окичи с бронз побеждавайки Филип Филипов, въпреки много добрия резултат в квалификационните серии.

Двамата наши състезатели Милица Цветкова и Владимир Генков получиха грамота за първо място при смесени отбори, с което показаха че всеки който работи усърдно може да да победи.

В категорията на кадетите имахме голям шанс за класиране на добре стрелящия Пламен Начев , но технически проблем не му позволи да се включи в стрелбата на 70 метра, което въпреки отличната му стрелба в последвалите дистанции го извади от схемата на елиминациите, с което показа, че е в състояние да се бори за призово място и това ще стане съвсем скоро.

При най малките деца до 11 години за първи път на открито се състезава Мартин Тягов, който със непостоянна стрелба заради умора се класира на 8- мо място.

Децата участници от всички отбори в турнира не успели да се качат на почетната стълбичка получиха грамоти за участие в първия турнир по стрелба с лък, а освен това бяха почерпени със сладки.

За първи път на турнир по стрелба с лък в България бе направено заснемане на попаденията и на стрелбата на състезателите. След обработка записът ще бъде качен в сайта на клуба млади стрелци и ще е достъпен за гледане от всички. Треньори, организатори на турнири , както и ръководството на Българската Федерация по Стрелба с Лък (БФСЛ) ще е добре да се възползват от тази „варненска” идея и да и подадат ръка, за да може да се направи следваща крачка за популяризиране на спорта стрелба с лък.

Въпреки че млад отбор, варненският тим вярва, че с малко подкрепа ще успее да допринесе много за развитието на спорта стрелба с лък сред всички възрастови групи. Това е особено показателно и от участието на двама варненци, които стреляха на турнира извън състезателната програма- Давид Данев и Станислав Стамов.

„Особена благодарност искам да изкажем на хората, които въпреки трудния момент мислят за спорта и ни дадоха възможност за провеждане на състезанието - спортен комплекс „Локомотив в лицето на отговорника на комплекса Диан Фурчев , на БФСЛ, която ни предостави материална база за по-лесно протичане на състезанието, на съдийския апарат Димитър Димитров- главен съдия от Велико Търново ,Калинка Иванова - съдия на линията на стрелба и Явор Христов- компютърна обработка на резултатите, както и на всички участници в турнира, които ни подадоха ръка и ни помогнаха за по-стегнато протичане на състезанието. Вярваме, че за следващият турнир в края на месец август ще имаме много по-голям и по-подготвен отбор от деца и кадети/кадетки , които да завоюват повече победи за ОСК „Млади Стрелци” „, заявиха от ръководството на клуба.