Ново поколение импланти лекуват "счупено" чрез сензори и антибиотик

Животът

24-04-2013, 17:13

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Целта на учените е в бъдеще да има адаптиращи се импланти, които ще следят процеса на зарастване на костите

Създаването на ново поколение импланти, позволяващи доставяне на антибиотици и други медикаменти до счупената става, е едно от направленията, по които в момента медици и инженери обединяват своите усилия в областта на остеосинтезата. Целта на учените е в бъдеще да има адаптиращи се импланти, които ще следят процеса на зарастване на костите чрез използване на сензори.

Това стана ясно от лекцията на Бойко Рюге от швейцарския изследователския институт "АО Фондация" в Давос, изнесена пред студенти от Техническия университет във Варна. Презентацията е част от споразумение за сътрудничество между швейцарската организация и Техническия университет в морската столица, а целта е студентите да се информират за най-актуалните технологии в тази сфера. Повод за започване на съвместни инициативи са изследвания на варненските учени в областта на зъбните импланти. Споразумението предвижда и обмяна на опит между български и швейцарски преподаватели, както и разработването на общи европейски проекти.

Институтът "АО Фондация" има дългогодишен опит в успешното съчетаване на медицинското знание и инженерните дисциплини при разработването на нов вид щадящи костите и меките тъкани импланти. Интердисциплинарният подход е от особена важност за подобряване на технологиите, които позволяват пълно възстановяване на счупени кости и намаляване на болничния престой за пациентите.

По думите на Бойко Рюге, в оперативните интервенции, при които се свързват краищата на костни фрагменти при фрактури, традиционно се използват различни пирони, винтове, тел, външни фиксатори и други. Тяхното усъвършенстване обаче, води и до необходимостта за модернизирането на техниката и инструментите за изработката им. Стремежът е след време да се внедрят и нови материали като различни полимери и керамики. Усилията на учените са насочени и към използването на все повече механика и електроника. Друга област, в която се правят първи стъпки е създаването на персонифицирани импланти. Те все още са много скъпи и засега изискват много време за проучване и разработка.

В 10:00 часа утре, студенти и преподаватели от Техническия университет ще имат възможност да чуят още една лекция на Бойко Рюге.