Бабини рецепти и опушени коктейли – хит за лятото

Варна Лайф

24-04-2013, 15:31

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Диана Стоева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Бармани мерят сили в XXI-ия национален шампионат

ВИДЕО: Тест за хубавия коктейл е той да бъде сензитивен, а не просто да е смесица от напитки, причиняващи главоболие

Бабини рецепти и "Манхатън" с билки – това ще са част от водещите тенденции в света на коктейлите през 2013 година. Характерно за предстоящото лято е, че се завръща доброто забравено старо. Така, за да бъдем актуални на бара, смело можем да си поръчаме онова, което е било модерно през 20-те и след това, през 60-те години на миналия век. Различното в рецептите сега са само някои нови добавки. Например в коктейлните чаши може да се сложи стрък прясна мащерка за аромат. Актуални тази година са и опушените коктейли – със специални машини се придава специфичен завършек на напитките. Особено подходящо е да се използват съставки като захарен сироп, приготвен на водна баня и смесен с газирана напитка. Предимство ще имат и домашно изстисканите сокове и фрешове от плодове, категоричен е президентът на Българската асоциация на барманите, Пенчо Пенчев.

Идеалният еротичен коктейл за горещите летни месеци, предложен от него, се състои от три равни части ликьор, сметанов ликьор с основа уиски, ликьор кафе и бита сметана. Много е важно и трите съставки да са качествени. Българските продукти, според топбармана не са много за предпочитане. Друг горещ коктейл за лятото може да бъде приготвен със същите компоненти, но да се добавят водка и ликьор амарето.

По думите на Пенчев, най-скъпият коктейл в света в момента се предлага в Лондон. Той е класически, но всички съставки в него са колекционни. Включва коняк, бутилка от който струва 80 000 паунда. Цената на един къс коктейл от 60 грама е 800 паунда, без вътре да има злато или диаманти. В момента първенството се държи и от друг скъпарски коктейл, в който се слага уиски, продавано за 80 000 паунда бутилката.

Един от най-нестандартните коктейли според Пенчо Пенчев, е български вариант на "Блъди Мери", кръстен "Княгиня Мария". Той е приготвен от доматен сок, ракия и поднесен в издълбан домат със стрък прясна целина. Измислен е от български барман през 93-та година на шампионат в София.

Днес и утре бармани от цяла България ще мерят сили в XXI-ия национален шампионат, чиито домакин е Варна. В спор за титлата "Най-добър барман" ще се включат 33-ма участници, сред които само една дама. Състезанието традиционно ще протече в две дисциплини - "класик" и "флеър". Днес са квалификациите, а утре - финалите. Претендентите ще бъдат оценявани от международно жури с председател Ерик Бутон от Франция. Победителите в двете категории печелят квота за Световното през октомври в Пекин.

Тест за хубавия коктейл е той да бъде сензитивен, а не просто да е смесица от напитки, които причиняват главоболие, е мнението на един от специалните гости на събитието, Джорджо Фада – мениджър на образователния център на Международната асоциация на барманите. Топ барманът, който е и председател на журито в шампионата, е приготвял коктейли за много световни знаменитости. По думите му, любимият коктейл на Мат Деймън и неговия баща е "Лонг Айлънд". Харисън Форд предпочитал само чаша вино, а интересното за Никълъс Кейдж е, че често ходел на бар и с трите си съпруги едновременно. По думите на Джорджо Фада, едни от най-добрите бармани в момента са от Източна Европа. Не случайно последното Световно първенство е спечелено точно от представител на тези ширини.