Танкер се "блъска" в Аспаруховия мост

Мисия Варна

23-04-2013, 09:57

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Паралелни учения за реагиране при терористични атаки ще се проведат на пристанищата във Варна и Бургас

Учение, при което ще бъде разиграна ситуация на терористично нападение срещу двете ни най-големи морски пристанища –Варна и Бургас организира днес и утре Изпълнителна агенция "Морска администрация". Събитието ще се проведе паралелно и в двата града, съобщиха от транспортното ведомство.

Днес в Клуба на моряка във Варна ситуацията ще бъде обсъдена на кръгла маса. Компетентните органи ще направят сухи тренировки за това как трябва да се реагира при опит за нахлуване в пристанище Варна на въоръжен мъж. В Бургас пък ще се симулира нахлуването на два джета в акваторията на пристанището. Според сценария на учението, до края на деня ще бъде установено, че най-вероятно са поставени взривни устройства на кейовите стени на пристанищата.

Утре сутринта танкер с въоръжени лица и взривно устройство на борда ще се сблъска с устоите на Аспаруховия мост. В следствие на това ще бъде разиграна ситуация на нефтен разлив, който ще бъде елиминиран. През това време на пристанище Бургас ще бъде открито взривно устройство и ще започне операция по неговото ликвидиране. Двудневната операция ще бъде координирана с пряка видеовръзка от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

В "акцията" ще се включат служители от транспортното министерство, ИА "Морска администрация", "Пристанищна инфраструктура", Областна администрация Бургас и Варна, Гранична полиция, ОД на МВР, ПБЗН, ПЧМВ, Басейнова дирекция за управление на водите, ЕЕНСП 112.