Организират акция по кръводаряване за Цветница

Мисия Варна

22-04-2013, 14:57

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Искат с повече кампании да се намали броят на "платените дарители”, изнудващи близките на болните

Извънредна акция по кръводаряване за Цветница организират от Районния център по трансфузионна хематология във Варна, съобщи за ВарнаУтре директорът на звеното, д-р Жанина Йорданова. От 9 до 13 часа на 28 май всички желаещи да се включат в благородната инициатива могат да потърсят екипа на центъра, който ще бъде разположен в помещение във Варненската Митрополия. Акцията ще протече под мотото "Запали свещичка, дари живот!".

Продължава и пролетната кампания за доброволно кръводаряване във варненски училища, припомня д-р Йорданова. Утре до обяд мобилен кабинет ще бъде базиран в Професионалната гимназия по електротехника, в сряда следобед – в Пожарникарската школа и в четвъртък следобед – във военното поделение в Бургас. В първия ден от следващата седмица желаещите да дарят кръв могат да го сторят в сградата на Техническата гимназия, а във вторник – в IV Езикова гимназия. И в тези две училища акциите ще стартират в 8 часа и ще продължат до 12.

Искащите да станат кръводарители могат да отидат и в Кръвния център в двора на Окръжна болница. Д-р Йорданова уточни, че звеното вече работи с удължено с час работно време – от 8:00 до 18:00 часа всеки делничен ден. "Ще разчитаме на помощта на хората, защото се задават много празнични и почивни дни и трябва да има достатъчно кръв и кръвни продукти. За болниците почивни дни няма", коментира шефът на Центъра. По думите й през тази година има слабо увеличение на доброволните кръводарители. Увеличение бележат медиците и като цяло – средно с около 80 – 150 човека на месец даряват кръв безвъзмездно или за свои близки. Очаква се преминалите през Кръвния център през април да са 1015 души.

От известно време Районният център по трансфузионна хематология във Варна си партнира с базираната в София Българска организация за доброволно кръводаряване – основно за разгласа на кампаниите. Има планове обаче и в морската столица да разкрият свое подразделение. Преди седмица д-р Йорданова е разговаряла с председателя на НПО-то и са обсъдени варианти за съвместни действия. Решихме чрез популяризирането на повече кампании по кръводаряване да направим така, че да се намали броят на "платените" дарители, които сега чакат пред Кръвния център и изнудват близките на пациентите.