Балканите и Испания ще смесят кръвта си в ритуала "Братимене"

Варна Лайф

21-04-2013, 16:52

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Теодосий Спасов и Арканхел с голям концерт във Варна

Балканите и Испания ще смесят кръвта си в ритуала "Братимене" – мултикултурен проект, събиращ музика и танц в разтърстващ спектакъл. На 26 април в зала 1 на ФКЦ.
Европейският музикален фестивал Варна 2013 навлезе в своите върхови събития. Публиката на морския град ще стане участник в мултикултурния проект "Братимене", чийто идеолог е голямото български име в world музиката Теодосий Спасов. За него побратимяването (братименето) е процес, който съпътства творческите му търсения от години, срещайки го с други големи артисти, негови сродни души. А точно този проект смесва кръвта на българската и на испанската традиция в една запалителна музикална смес.
Балканската линия на Теодосий Спасов преплита своята енергия с  мощния темперамент на най-яркия млад глас на фламенкото Арканхел. Обявен единодушно от критиката за наследник на великия Енрике Моренте, певецът от Уелва е едно от водещите имена сред новата генерация в жанра. Арканхел впечатлява в международен мащаб със своята творческа интерпретация на класическия jondo репертоар, като с изтънченото си въображение често преминава отвъд границите на традиционното фламенко.
В проекта са привлечени и две големи имена на съвременната инструментална фламенко култура – перкусионистът Агустин Диасера и китаристът Дани де Морон. Страст и красива зрелищност обещава и специалното участие на магнетичната танцьорка Ана Моралес  – една от ярките звезди на съвременния испански танц.
Така музика и танц ще съберат в един синкретичен спектакъл ритмите на българската и на испанската традиция, а варненските почитатели на свободната музика ще имат щастието да станат свидетели на концерт, който обещава да се превърне в разтърсващ сетивата музикален ритуал.
Проектът "Братимене" се реализира в партньорство с Рока България, част от мултинационалната компания Roca със седалище в Барселона, и с подкрепата на Посолството на Испания в България. Световен лидер в производството на продукти за банята, Roca оперира в над 135 държави и си сътрудничи с най-титулованите световни творци в областта на дизайна и архитектурата като Рафаел Монео, Дейвид Чипърфийлд, Заха Хадид, Херцог и Меурон.
Билетите за концерта са на цени от 20 до 40 лв. В момента са останали единствено ограничен брой билети от 30 и 40 лв.