I Musici di Roma свирят довечера Вивалди

Варна Лайф

18-04-2013, 15:37

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Изключителност на преживяването дава и звукът на техните оригинални инструменти от ХVII, ХVIII и XIX век

Концертът, който е част от Европейския музикален фестивал, е посветен на 200 години от рождението на Джузепе Верди .

В програмата: транскрипции на оперни шедьоври от Росини, Верди, Пучини и др., Вивалди – Четирите годишни времена

Оркестърът, който превърна Годишните времена на Вивалди в музикална икона

Бароковият оркестър I MUSICI DI ROMA е изключително явление в историята на музикалното изпълнителство. Това е най-старият действащ европейски камерен оркестър с огромни заслуги за глобалното популяризиране на италианската музика от ХVII и ХVIII век. През 2012 уважаваният в цял свят ансамбъл отбеляза своята 60-годишнина.

Освен брилянтното изпълнителско майсторство на I MUSICI DI ROMA изключителност на преживяването дава и звукът на техните оригинални инструменти от ХVII, ХVIII и XIX век, изработени от майсторите лютиери Амати, Гуарниери, Черути. Такава безценна колекция от оригинали излиза за пръв път на варненска сцена.

Римските музиканти са причината Годишните времена на Вивалди да се превърнат в икона на световната музикална култура. Те реализират първия им звукозапис и продават повече от 25 милиона копия в различни издания. Оркестърът прави и първия запис в света на класическа музика на компактдиск и първото музикално видео на класическа музика. Продукцията им с творби от ХVIII, XIX и XX век има множество престижни международни награди. А тяхната запазена марка - записът им на Годишните времена от Вивалди печели Платинен диск с вграден диамант.

Специално за ансамбъла пишат композиции Нино Рота, Валентино Буки, Луис Бакалов, Енио Мориконе.

В настоящия момент ансамбълът концертира в престижни зали като Театър Колон в Буенос Айрес, Карнеги Хол и Линкълн център в Ню Йорк, Сантъри Хол и Опера Сити в Токио, Музикферайн във Виена.

Концертът се осъществява с подкрепата на Италиански културен институт – София и Девня Цимент – Italcementi Group.