Общинските доброволци бранят и туристите по курортите

Мисия Варна

18-04-2013, 13:18

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Диана Стоева

Всичко от Автора

Осигурен е резерв от противогази за всички неработещи жители на Варна

Част от доброволците, подписали договор с община Варна за участие в ликвидиране на последствията при бедствия, пожари и извънредни ситуации, може да дават дежурства и по курортите. Това стана ясно на днешната среща между трийсетимата кандидати и временния кмет, доц. Христо Бозов. Бивши пожарникари, които са членове на доброволческото формирование "Приморски", пък също имат готовност да съдействат на общината през туристическия сезон. Мъже от организацията могат да дежурят доброволно в курортен комплекс "Ален мак". Там вече имало и изградена база, както и три противопожарни автомобила на разположение, увери Стоян Денев от формированието.

Общината не разполага с лични спасителни пакети, необходими при бедствени и кризисни ситуации, но пък от Червения кръст би трябвало да раздават такива, заяви началникът на общинския отдел "Дейности по защита на населението", Купен Пашов. Осигуреността с противогази е на около 67%. Общината разполага с резерв от морално остарели, но все пак годни за употреба апарати, които са предвидени за неработещите жители на града. По закон обаче, работодателите са длъжни да осигуряват противогаз за всеки свой служител.

При бедствена ситуация, раздаването на средствата за предпазване на дихателните пътища става по утвърден от Националния кризисен щаб план, обясни Пашов. По думите му това трябва да се случи в рамките на 12 часа, като разпределението е по райони, а противогазите се намират в хранилище в Каменар. Има и планове за евакуация, както и обходни маршрути за извеждане на гражданите на безопасно място, които ще са добре познати и на доброволците.

За трийсетимата смелчаци, сред които и две млади дами, са осигурени лятна и зимна екипировка, както и оборудване. Групата ще има на разположение 5 моторни помпи, 2 моторни триона, 1 генератор, ъглошлайф и заваръчен апарат. Част от екипировката и оборудването са осигурени със средства от общината, а останалата техника е обезпечена с делегиран бюджет от държавата. Предстои да бъдат купени още и алпийски въжета за спасяване и други дребни помощни средства.

Според подписаните договори, доброволците получават застраховки. Предвидено е и  минимално заплащане, което в извънредни ситуации ще е двойно. Общинските доброволци вече са преминали първи модул от 80 обучителни лекции за първоначални знания в областта на пожарната безопасност. Тази сутрин започна и вторият етап, който ще завърши с контролен тест след седмица. Предстои и трето обучение от 40 часа по указване на първа медицинска помощ.

Доброволческо формирование за реагиране в кризисни и бедствени ситуации се сформира към община Варна за втори път. Намеса на първият екип обаче така и не се наложи, припомни кметът Бозов. Той благодари на групата и обеща общината да съдейства по всякакъв начин в изпълнението на задълженията им. Успоредно с подписалите договори смелчаци, младежи на възраст между 16-20 години също се обучават доброволно и в даден момент ще наследят сегашните членове на групата.