12 наистина здравословни комбинации от храни

Новините

17-04-2013, 07:44

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Храната трябва да е удоволствие, а не задължение

Храната трябва де удоволствие, а не задължение или нещо, което правим по необходимост. Мечтаете си за по-млада кожа, по-здрави кости или по-тънка талия? Смятате, че правите, каквото е по силите ви, но въпреки това резултатите не ви задоволяват? Предлагаме ви още нещо, което да допълни усилията ви и да ви помогне, пише в. "Новинар". Защото за всяко от предизвикателствата, пред които се изправяте, съществува и особено подходяща комбинация от храни.

1. Зелен чай + лимон = По-здраво сърце

Редовната консумация на зелен чай понижава риска от сърдечен инфаркт. Проучванията показват, че това се дължи на мощните антиоксиданти в неговия състав – т.нар. катехини. А в съчетание с лимонов сок или парченце лимон процентът на абсорбция на катехини в стомашно-чревния тракт се покачва до четири пъти!

Стратегия за здравословен живот: След като сте си попарили чаша зелен чай, изстискайте половин лимон (или друг цитрусов плод) в топлата напитка. Ако намирате това за твърде ангажиращо, потърсете в магазина зелен чай, обогатен аскорбинова киселина (витамин C).

2. Броколи + домати = Профилактика на рак

Броколито и доматите са едни от най-богатите на антиоксиданти храни, а ново проучване показва, че в комбинация тяхното действие се засилва и те могат да се окажат дори надеждна защита срещу някои видове рак. Съчетаната консумация на домати и броколи е по-ефективна в забавянето на рака на простата от ред други храни.

Стратегия за здравословен живот: Количеството на използваните зеленчуци в проучването е било около чаша и половина броколи и 2 чаши и половина пресни домати.

3. Червени камби + черен боб = По-силен имунитет

Консумацията на повече растителни храни безспорно е от полза за сърцето ви. За да подпомогнете и функцията на имунната си система и да подобрите абсорбцията на желязо в храносмилателния тракт, прибавете към диетата си червени камби. Те са отличен източник на витамин C и затова в комбинация с богати на желязо храни, каквато е черният боб, увеличават усвояването на желязо от организма.

Стратегия за здравословен живот: Според проучване, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition, жените приемат до три пъти повече желязо чрез храната си, ако само прибавят 63 милиграма витамин C. Това количество съответства на половин чаша нарязани червени камби.

4. Яйца + манго = По-хубава кожа

Искате да подобрите външния вид и здравето на вашата кожа? Опитайте тази наистина мощна комбинация! Яйцата са особено богати на аминокиселини (градивни елементи на протеините), които са необходими за формирането на колагена в кожата. И храните, богати на витамин C, като например мангото, действат заедно с тях, за да стимулират продукцията на колаген. Това доста бързо и видимо ще подобри състоянието на кожата ви.

Стратегия за здравословен живот: За да извлечете максимална полза от следващата си закуска, комбинирайте своя омлет със сок от манго или с купичка прясно нарязани парченца плод - това ще осигури дневните ви нужди на витамин C.

5. Авокадо + зелена салата = Комплексна защита

Добавянето на малки количества авокадо към любимата ви салата ще увеличи усвояването на вещества, наречени каротеноиди. Те са естествени антиоксиданти и предпазват кожата от вредното въздействие на свободните радикали. Според скорошно проучване, проведено в Университета на щата Охайо, хората, които консумират авокадо със салата от маруля, спанак или моркови, усвояват до 15 пъти повече каротеноиди.

Стратегия за здравословен живот: Нарежете половин авокадо в любимата ви салата.

6. Кисело мляко + пшенични трици = По-добро храносмилане

Тази закуска е естествен стимулатор на имунната система, твърдят специалисти. Богато на полезни бактерии, киселото мляко действа като пробиотик и потиска прекомерното развитие на патогенни микроорганизми в храносмилателната система. Но пробиотиците работят още по-добре в комбинация с фибри – например от пшеничените трици, тъй като те допълнително подхранват полезните бактерии в дебелото черво.

Стратегия за здравословен живот: Киселите млека с по-високо съдържание на живи култури имат доказано по-добър ефект върху храносмилателната система. За постигането на оптимални резултати смесете една чаша кисело мляко с 3/4 чаша пшенични трици.

7. Кайсии + бадеми = Здрави кръвоносни съдове и сърце

Тази успешна комбинация предотвратява окисляването на “лошия” LDL холестерол. Окисленият LDL е опасен, тъй като може да се отложи по стените на по-големите артерии и да създаде условия за образуването на атеросклеротични плаки. Но и за този проблем природата предлага решение: Фитохимикалите в бадемите, в съчетание с антиоксидантите в кайсиите, намаляват процесите на оксидация на LDL холестерола.

Стратегия за здравословен живот: Комбинирайте 1/4 чаша сушени кайсии със също толкова сурови бадеми.

8. Кисело мляко + боровинки = По-здраво тяло

Тази вкусна следобедна закуска е особено подходяща след интензивна физическа дейност. Причината: боровинките притежават стимулиращи мозъчната функция съставки, които ще ви накарат да се чувствате по-свежи и концентрирани дори след зтачително физическо натоварване. От друга страна, киселото мляко съдържа протеини, който помагат за възстановяването и изграждането на мускулна маса след тренировка. И това не е всичко - въглехидратите в млякото и плодовете осигуряват на мускулите гликоген, който е предпочитан източник на енергия за мускулните тъкани.

Стратегия за здравословен живот: Ако възнамерявате да тренирате интензивно, пригответе си своята възстановителна закуска предварително, за да успеете максимално бързо да я изядете след тренировка. Така тялото ви ще е най-ефективно в натрупването на гликоген в мускулите в първите 15 минути след края на натоварването.

9. Студенопресован зехтин + домати = Защита срещу болести

Доматите съдържат четирите основни вида каротеноиди (алфа-каротен, бета-каротен, лутеин и ликопен) и още два силни антиоксиданта (витамин Е и витамин C), които, засилвайки имунната ви система, ще ви помогнат да държите настрана болестите. За да усвоите по-голям процент от полезните съставки, консумирайте доматите със зехтин, който е богат на мононенаситени мазнини.

Стратегия за здравословен живот: При приготвянето на следващата шопска салата прибавете малко зехтин, за да повишите усвояването от тялото на антиоксидантите. Ползата от доматите не се намалява и след термична обработка. Но не ги белете - в люспите им се съдържат най-много полезни вещества.

10. Овесения ядки + ягоди = По-здраво сърце

Овесените ядки съдържат две важни растителни вещества, наречени авенантрамиди и фенолова киселина. Тези съставки, в комбинация с витамин C, са доказали своята ефективност в борбата с „лошия” LDL холестерол.

Стратегия за здравословен живот: Прибавете половин купичка нарязани ягоди към любимата ви закуска от овесени ядки.

11. Канела + пълнозърнест препечен хляб = Повече енергия и по-бързо отслабване

Канелата е подправка, която осигурява стабилно ниво на кръвната захар в тялото, т.е. предотвратя резкия спад в енергийните нива на организма и появата на силно чувство за глад. Според проучване, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition, канелата забавя изпразването на стомаха след хранене и намалява покачването на кръвна захар.

Стратегия за здравословен живот: Намажете сутрешната си порция препечен и пълнозърнест хляб с масло и поръсете с една чаена лъжица канела.

12. Лук + чесън = Защита от главата до петите

Тези ароматни зеленчука съдържат завидно количество органични сулфати - здравословни растителни химикали, които поддържат еластичността на артериите и ги предпазват от образуването на плаки. В комбинация тяхното полезно действие се усилва.

Стратегия за здравословен живот: Те могат да бъдат вкусна добавка към всяка супа, сос или салата.