Кучкарникът "изяжда" главата на шефа си, повлича и общински директор

За незабавни оставки настояват протестиращи и СНЦ "Право на живот по закон"

Оставки в общинския приют за бездомни животни в Каменар поискаха протестиращите от "Обединени варненци за Варна" и СНЦ "Право на живот по закон". Неправителствените организации са изпратили искането си до временния кмет на Варна доц. Христо Бозов и председателя на Общинския съвет Николай Апостолов. В него се настоява незабавно да бъдат освободени шефът на кучкарника Иван Радев, щатната ветеринарна лекарка Юлия Москова и д-р Николай Колев, който е на граждански договор в приюта за безстопанствени животни.

Освен "техните глави" протестиращите поискаха и тази на  директора на "Обществен ред и контрол" Стойчо Бакалов, под чиято юрисдикция попада кучкарникът в Каменар. "Той носи персонална отговорност за действията на служителите там, както и отговорност за бездействието си след подадените многобройни сигнали", аргументират се протестиращите.

Като мотиви за исканите оставки е изтъкнато "системно допускане на груби нарушения на трудовата дисциплина и хуманното отношение към животните".

До септември 2012 г. управителят Иван Радев и още четирима от служители в приюта не са отговаряли на изискванията за заеманите длъжности. Отново до септември 2012 г. не е имало договор със специализирана фирма за извозване, съхранение и унищожаване на биологично опасни отпадъци. От февруари 2011 г. до ноември 2012 г. е използван нелицензиран автомобил за транспортиране на животните.

Нарушения има и при воденето на документацията в приюта. Длъжностните лица са подписвали документи по време на отпуск. Освен това са настанявани, обработвани и отглеждани кучета от друга община, алармират недоволните.

От общинския кучкарник в Каменар си позволили и да разселват обработени и маркирани кучета в друга община. Затова са постъпили протестни докладни от кметските наместници на селата Климентово и Кичево. Сред нарушенията се посочват и неефективно използване на капацитета на приюта и неправомерни разходи за гориво.