Медици масово отлитат на север

Животът

16-04-2013, 16:11

Автор:

Диана Стоева

Всичко от Автора

Четирицифрена заплата в евро, кола и жилище теглят младите ни доктори в чужбина

Над 150 здравни работници от Варна и региона се регистрираха в специализираното медицинско изложение за търсене на работа в Европа.

Анестезиолози, ортопеди, дерматолози, психолози и хирурзи са едни от най-търсените медицински кадри у нас от страна на чуждестранните болници. Интересни предложения за работа в скандинавските страни, Германия и Великобритания има и за родните медицински сестри, и за работещите като помощен персонал. До 19 часа днес, 6 фирми, набиращи кадри ще консултират търсещите нова реализация. Подобни изложения се проведоха в последните няколко дни и в София и Пловдив. Форумът е част от кампания за набиране на кадри в сферата на здравеопазването от 16 страни. Сред тях са Румъния, Полша, Словакия, Чехия, Унгария, Естония, Литва, Латвия, Словения, Хърватска, Сърбия и Гърция.

В първите часове от откриването на изложението днес, среща с чуждестранните фирми потърсиха предимно специализанти и студенти по медицина. Основният мотив на всички да търсят препитание другаде в Европа е ниското заплащане у нас, както и липсата на правила, и възможности за специализация.

Аналогичен е и случаят на млада жена, специализираща в една от варненските болници, принудена да заработва допълнително в Спешния център, за да може да преживява. "Работя денонощно, а доходите ми са нищожни. Получавам две минимални заплати, от които като се удържат таксите, парите едва покриват разходите ми за път до болницата и за учебници. Живея от парите от втората работа", коментира младата жена. Тя завършва медицина през 2007 година. Точно по това време министърът на здравеопазването Радослав Гайдарски обявява няколко нулеви години за специализациите, което кара нея и десетки нейни колеги да изгубят ценно време, в очакване на възможности за придобиване на специалност.

Сега младата лекарка практикува професията си в рядка за страната ни област на медицината, но е решена да стегне куфарите за чужбина, където и заплащането, и условията, и работното време са нормални. "Иска ми се на фона на всичко, което съм инвестирала в обучение дотук, да ми се плаща адекватно, а не всичките ми пари да отиват за ток и учебници", коментира тя. Насочила се е към Норвегия. Там заплащането на лекарите достига до около пет хиляди евро месечно, има възможности за жилище и служебен автомобил. И тъй като тук един млад специализант работи за няма и 800 лева на месец, много от колегите на младата жена също искат реализация зад граница. Онези, които вече са заминали пък, са изключително доволни. В Германия например, заплатите са по 3000 евро месечно, а придобиването на собствено жилище и автомобил не са химери.

Макар и на 45 години, семеен и с деца, реализация в чужбина търси и д-р Станислав Йорданов. Той се е насочил към Германия. Желанието му е да продължи да работи там като лекар в спешната помощ, какъвто е и в момента в Спешния център в Балчик. Не само заплащането е мотивът му да иска да напусне страната. Сред стимулите да емигрира са и условията на работа, и правилата в зравната система у нас. "За заплащането не говорим, там работата е ясна, много е ниско", категоричен е д-р Йорданов и уверява, че няма да му е трудно да се установи в друга държава. Отчита дори, че много време е чакал.