Свлачището на Слънчев ден гълта 400 000 лв., укротяват го до края на юни

На последната сесия съветниците не са гласували европроект за близо 5 млн. лв., за построяването на 7 центъра за настаняване на деца без родители

До края на юни проблемът със свлачището на Слънчев ден ще бъде решен. Това съобщи временния кмет на Варна доц. Христо Бозов. 400 000 лева ще са необходими за неговото укротяване. Парите ще бъдат отпуснати от държавата, чрез Междуведомствена комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет. Общината е възложила на Геозащита да изготви проект по укрепването, който трябва да е готов до дни. След това ще бъде представен в Областна комисия по бедствия и аварии, която пък ще го прати в Министерски съвет. Че парите ще бъдат отпуснати има уверение от вътрешния министър Петя Първанова, на чието подчинение е Междуведомствената комисия. От общината ще има малка част съфинансиране. "Около 80% от територията на Варна е застрашена от свлачищни процеси и ако не се вземат мерки това ще даде отражение на целия град", посочи кметът. 

Освен парите за свлачището с вътрешния министър е обсъдена и сигурността през сезона. Министър Първанова вече е дала "зелена светлина" за командироването на полицаи от вътрешността на страната към варненските курорти. За сметка на общината ще бъде само издръжката на пожарната команда в комплексите. 

"Варна е в центъра на вниманието на служебното правителство", увери Бозов. В последните дни служебният кмет се е срещнал с почти целия служебен кабинет. "Не знам досега кмет на Варна да се е срещал със седем министри за една седмица", коментира Бозов. Той припомни за срещата си премиера, неговите заместници и транспортния министър. 

С министъра на регионалното развитие Екатерина Захариева е обсъден европректът за подобряване на градската среда или с други думи реализацията на пешеходния ринг в центъра на Варна за 5 млн. лв.  "Ние провеждаме обществена поръчка за изпълнителна проекта, но досега не бяхме сигурни, че ще получим парите. Сега вече имаме уверение", каза още Бозов. 

С министъра по еврофондовете Илияна Цанова е обсъден проектът за деинституционализиране на деца от домовете, чрез построяването на седем центъра за настаняване от семеен тип. Проектът е на стойност 4,8 млн. лв. Става дума за построяването на центровете в Тополи, "Изгрев" и "Владиславово", близо до къщичките за децата от Могилино. Проектът е трябвало да бъде гласуван на последната сесия на Общинския съвет за да се одобри съфинансиране от общината на стойност 500 хил. лв.

"На последната сесия , макар че от администрацията го бяхме внесли не беше гласувано от съветниците. Тъй като Общинския съвет няма да заседава до провеждането на изборите с регионалния министър търсихме други варианти", обясни Бозов. Единият от тях е да се намали до минимум самоучастието от страна на общината.