Партийни решетки за Аспаруховия мост

Животът

13-04-2013, 18:45

Автор:

Росица Пенкова

Всичко от Автора

Varnautre.bg спира да отразява самоубийства

Нов случай на самоубийство от Аспаруховия мост регистрират днес от полицията и Спешна помощ. В съботната сутрин мъж на 42 години пристигнал на лобното си място със собствената си кола, качил се върху перилата и се размазал на земята долу.

Това е последното описание на самоубийство, което четете на страниците на varna.utre.bg. Суисидните решения са патология независимо какъв е конкретният повод за тях - нещастна любов, тежка болест или финансови проблеми. Лечението на хората, склонни към самоубийство, определено не минава през популяризиране на "героичния" им акт. Може би се иска смелост, за да застанеш на перилата. Смелост или лудост. Никой никога няма да разбере. Не един светъл ум в човешката история е довел притежателя си до фаталното решение. Това, обаче не е повод за подражание.
В най-новата история на Белгия също има период с бум на самоубийствата. Нещо повече - ден през ден в периода на тежка правителствена криза в страната започвали да се самозапалват хора. През това минахме и ние. Поне се надявам да сме минали. Останаха обаче самоубийците от Аспаруховия мост. Които нарастват в тревожна прогресия.
Някога белгийците решили въпроса кардинално - забранили със закон медийното отразяване на самоубийствата. Само след няколко седмици те спрели.
В България това няма как да се случи - липсва основата за подобни закони за публичността. Всеки обаче може да вземе решението сам за себе си. Ние го правим сега и налагаме информационно затъмнение на фаталното умопомрачение. Своя избор могат да направят и партиите. Всеки техен емисар, тръгнал към Максуда или ромската махала в Аспарухово, нека оставя в касичка в началото на моста своята лепта за мрежи, с които да бъдат обезопасени перилата. Нека парите за купени гласове отидат за спасени животи. Така в урните ще има много повече бюлетини. Истински, не изтъргувани.