100 лева е цената на глас за вота

Новините

12-04-2013, 09:46

Автор:

в. "Стандарт"

Всичко от Автора

По места изборната търговия вече е стартирала и вече се водят разследвания

Цената на един глас за парламентарните избори през май на места стига до 100 лв., съобщава зам.-главният прокурор Ася Петрова, цитирана от в. "Стандарт". По места вече изборната търговия е стартирала и вече се водят разследвания. 

"Сигналите са повече от 10 за страната до момента. Факт са вече започнали разследвания на територията на цялата страна. Има и няколко разпоредени проверки", каза Петрова. Тя заяви, че всички политически партии прибягват до купуване на гласове.

Възможността да използваме СРС ще повиши успеваемостта в дейността ни по тези дела, каза Петрова в сутрешния блок на БНТ и обеща, че прокуратурата ще предприеме всички действия в рамките на закона, за да реагира ефективно и да противодейства на изборната търговия.

„Прокуратурата ще реагира по всеки един сигнал за престъпление, свързано с изборите, независимо от това каква е политическата принадлежност на автора на сигнала", уточни Ася Петрова.

Прокуратурата е внесла в съда 58 дела за изборна търговия, 64 са осъдените лица през 2011 г., като 2 от тях са осъдени ефективно с лишаване от свобода. Само 3 от разследванията обаче са на по-високите нива, призна Петрова.

Тя напомни, че както купуването, така и продаването на глас е обявено за престъпление. Има осъдени хора за това, че са продали гласа си. Две са присъдите през 2011 г. за продаване на глас.