Умуват за транспортна дирекция в общината, две женички не стигали

Мисия Варна

11-04-2013, 13:22

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Общинските юристи и дирекцията на Теодора Трендафилова ще обсъждат с превозвачите структурата и длъжностните характеристики за новото звено

Почти едночасова разпалена дискусия предизвика на днешното заседание на транспортната комисия към градския парламент, предложението на председателя й Иван Луков, да се създадат нова общинска дирекция по транспорт и ново ресорно предприятие. Според него, за разкриването на дирекцията не е нужно да се назначават нови кадри, а да се преструктурира сегашният щат, докато предприятието може да се самоиздържа. Новите звена могат изцяло да поемат стопанските функции на общината по продажба на карти и билети, разплащане с превозвачите и работата по проекта за интегриран градски транспорт, аргументира се Луков. Той добави, че в момента с всички транспортни проблеми в общината се занимавали само две женички, а от това страда и добрата координация с превозвачите. По думите му, транспортните фирми могат да останат доволни от промяната, подобно на колегите си от Пловдив и София, където общината продава картите и билетите, а те имат задължение само за превоза на пътниците, като им се плаща на километър.

Единствен от съветниците, противопоставил се Луковото предложение, с искане точката да отпадне от дневния ред, бе Петър Липчев от „Промяна за Варна”. Според него аргументът на Луков, че увеличаването на администрацията по транспорта е нужно за по-добрата работа по проекта за интегриран градски транспорт, не се изисква от закона. По проекта има назначено ръководно звено и експерти, които са избрани след конкурс.

След намесата в разпалената дискусия на представители на гражданските организации, на шефа на „Транстриумф”, Антраник Шакариян и на Максим Петров от Националния съюз на превозвачите във Варна, предложението бе одобрено принципно. Съветниците обаче, се обединиха около решението, юристите в общината и представители на дирекцията по собственост да се срещнат с превозвачите в рамките на месец и да обсъдят детайлно структурата и длъжностните характеристики на служителите в евентуалното ново звено.

По време на заседанието бе решено още да се предложи на финансовата комисия увеличаване на процента, който общината доплаща за намалението на пенсионерските карти на 35%. Причината - друго решение за удължаване маршрута на автобус 109 до спирка "Писател". По думи на Ивайло Иванов от "Градски транспорт", промяната в маршрута ще увеличи разходите с 14 618 лева.

В края на заседанието на комисията, Антраник Шакариян и председателят на Управителния съвет на Варненския съюз на превозвачите, Атанас Чапкънов поискаха оставката на Луков заради проблемите в бранша, като го обвиниха, че не знае къде се намират офисите им. Максим Петров пък заяви, че неговата организация не иска оставката на председателя. В края на обсъжданията, по предложение на съветника от ГЕРБ, Марио Шиваров, се взе решение всеки месец да се събира работна група, която да обсъждат проблемите в сектора.