"Епоха си търси герои" на театралното "Варненско лято"

Варна Лайф

10-04-2013, 17:32

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

По традиция и тази година изданието на фестивала ще се проведе между 1 и 12 юни в морската столица

Премиерни и наградени заглавия ще може да види публиката в морската столица в рамките на българската селекция от програмата на тазгодишното издание на Театралния фестивал "Варненско лято" между 1 и 12 юни. Седемте заглавия са избрани от театроведа Явор Койнаков  под мотото "Епоха си търси герои". Някои от тях вече са получили своето признание: отличената  с награда "Аскеер" за най-добро представление за 2012 г. "Нощна пеперуда" (Народен театър "Ив. Вазов", режисьор Явор Гърдев), както и "Медея – майка ми" (Театрална работилница "Сфумато", спектакъл на Иван Добчев и Маргарита Младенова), носител на наградата "Икар" 2013 на Съюза на артистите в България за най-добър спектакъл на 2012 г.

Какъв е съвременният облик на "националния герой" Бай Ганьо се пита в постановката на Бина Харалампиева "Господин Балкански" по драматизацията на емблематичния роман на Алеко Константинов, дело на писателя и драматург Георги Данаилов (Младежки театър "Н. Бинев"). За да се види как българският театър говори за актуалния живот чрез героите от големите произведения на световната класика, е избран Чеховият  "Вуйчо Ваньо" в интерпретация на режисьора Пламен Марков (Драматичен театър "Ст. Бъчваров" - Варна). Прехвърлянето на мостовете между "комерсиалното" и "креативното" селекционерът е потърсил в спектакъл като "Тирамису" от младата полска авторка Йоанна Овшанко с режисьор Николай Поляков (Театър "София"). Пиесата е резултат от личния опит на Овшанко като рекламен агент и представя борбата за успех на седем героини на нашето време.

В селекцията е потърсена и свободната игра с жанрове – тук е спектакълът на Възкресия Вихърова "Ковачи" (Университетски театър и Департамент "Театър" - НБУ) по пиесата на нашумелия писател, филмов сценарист и драматург Алек Попов ("Мисия Лондон"). "Ковачи" е абсурдна комедия, представена като микс от радиотеатър, гротеска, кино и вариете за образа на  гастарбайтерите в съвременна Германия.

Възможностите на театралната сцена да създава собствено уникално пространство са потърсени във визуалния театър на Диана Добрева и нейната версия по ренесансовия "Декамерон" на Бокачо (Театър "Българска армия").

Водещото в международната селекция на театралния фестивал "Варненско лято", ще е присъствието на едни от най-големите новатори на европейска сцена и голямото разнообразие от теми и форми. Сред тях, документалното театрално представление "Облаци" на артистичния колектив "Handa Gote" от Прага, танцов театър от Испания в "Завръщане" и постановката "Буря" по пиесата на един от най-значимите руски драматурзи Александър Н. Островски.

Варненската публика отново ще има възможността да съпреживее неповторимия Самуел Финци. Той идва от Германия с театралния концерт "Една вечер в киното" на Дойчес театър. При откриването на  Международния театрален фестивал "Варненско лято" гравитацията ще бъде преодоляна от летящ вертикален танц. Италианската компания "Il Posto".