Удължават работното време на информационния център на НАП

Парите

10-04-2013, 15:42

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Експертите ще приемат обаждания на телефон 0700 18 700 всеки работен ден

До края на данъчната кампания - 30 април 2013 г. информационният център на НАП ще работи с удължено време. Експертите на агенцията ще приемат обаждания и запитвания на телефон 0700 18 700 от 8,30 до 18,30 ч., всеки работен ден. Гражданите и представителите на фирмите могат да получат съвет за декларирането и плащане на данъци и осигурителни вноски. Избирайки номера, клиентите на НАП могат да ползват и автоматичните услуги, които не изисква разговор с оператор и са достъпни 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, а именно проверка на здравен статус, справка за регистрация по ДДС и др. Обаждането към телефон 0700 18 700 е на цената на стандартен разговор в зависимост от съответния абонаментен план.
От началото на годината до края на март 2013 г. експертите от колцентъра на НАП са предоставили отговори на 102 767 запитвания на клиенти на администрацията. Средно на ден от информационния център са обслужени 1550 запитвания, като в пиковите моменти при изтичане на определени данъчни и осигурителни срокове, въпросите са достигали по над 2000 на ден.
От НАП отново напомнят, че по-бързо се възстановява данък при подаване на декларация за облагане на доходите с баркод. Това е така защото не се налага допълнителното обработване и попълване на данните от декларациите ръчно, тъй като информацията директно се прехвърля от формуляра след сканирането на баркода. Затова от приходната агенция съветват всеки свой клиент, който е декларирал данък за възстановяване, да попълни и подаде декларация за доходите с баркод.  
До възстановяване на суми се стига в случаите, в които гражданите ползват данъчно облекчение – например това за млади семейства, при което данъчната основа се намалява с направените през годината лихвени плащания по ипотечен кредит. Данъците могат да се намалят законно и с направени дарения, вноски за допълнително доброволно осигуряване, сключване на застраховка „Живот” и други. Образец на декларацията клиентите на НАП могат да изтеглят от интернет страницата на агенцията – www.nap.bg.
Подаването става с изпращане по пощата или  на място в някои пощенски станции, където директно ще бъде издаден входящ номер. Декларацията може да се подаде и лично в офис на НАП.
Срокът за подаване на годишните данъчни декларации за облагане на доходите изтича на 30 април, като в същия срок трябва да бъде заплатен и дължимия данък за довнасяне.