Търсят "висящи билети" до САЩ за първенците в конкурса на НАСА

На конференция през май варненските ученици трябва да представят проекта си за космическа колония и да получат лично своите награди

Учениците, които спечелиха две първи места в конкурса на НАСА тази година, нямат пари за самолетни билети до Сан Диего. На конференция през май младежите трябва да представят проекта си за космическа колония и да получат лично своите награди. По този повод в една от групите, свързани с нашумялата напоследък идея за "висящи кафета" в България, стартира кампания за намиране на спонсори. 

По думи на Силвия Захариева – учителка по физика в Математическата гимназия, от където са и повечето лауреати на форума, за двупосчен билет до Сан Диего за всяко от 16-те деца и двамата преподаватели, са нужни по 2200 лева. Цените са ориентировъчни, а с всеки изминал ден сумата може да набъбва, тъй като с наближаване на датата за заминаване, цените на билетите скачат. Към момента, частна организация е дала обещание да осигури пари за таксите за правоучастие в конференцията, които са по 55 долара за всеки от учениците и по 325 долара на учител. 

Според Силвия Захариева, до момента от Министерството на образованието не са предприели никакви мерки за подпомагане на учениците с някаква сума за пътуването. Днес учителите на децата пък, отново ще изпратят поредната молба до ведомството. 

"Децата заслужават да отидат на конференцията в САЩ, а успехът им наистина е значим. За пръв път при осмото представяне в конкурса, българчета печелят две първи места. За сравнение – една Румъния е представена с проекти на стотина деца, а се класираха много след нас", коментира учителката. Вече втора година ученици от Варна печелят проекти на НАСА. Миналата година екип от четирима ученици се класира на второ място със свой проект. Тогава младежите пътуваха до Чикаго. Първият пробив пък е още преди десет години, когато екип от 10 деца заминава за Вашингтон. Принос за успехите на варненските гимназисти има ръководителят им от варненската Обсерватория, Веселка Радева. 

Както е съобщено и в групата във Фейсбук, всеки, който по някакъв начин би желал да помогне финансово за разноските по пътуването на младите лауреати от Варна, може да се свърже със Силвия Захариева, на мобилен телефон: 0896367164 или на имейл: [email protected].