Блокират 35 000 румънски коли на границата ни

Новините

06-04-2013, 10:23

Автор:

в. Монитор

Всичко от Автора

Колите се водят на името на наши роми без доходи

Близо 35 000 румънски автомобила могат да бъдат конфискувани на българската граница до края на годината. Причина за крайната мярка е фактът, че собственици на возилата се водят български роми, които не могат да докажат легален доход за придобиването на колите. Заповед за спирането на колите на границата вече е издадена от служителите на Националната агенция по приходите, която разследва далаверата, съобщава "Монитор". 

От години румънци масово регистрират автомобилите си у нас, защото им излиза в пъти по-евтино, отколкото в родната им страна. По груби сметки на съседите цената за пътен данък, регистрация и годишна застраховка у нас излиза около 8 пъти по-евтино. 

За да се възползват от врътката като собственик на колата в българския КАТ се посочва нашенец, който за услугата взима между 50 и 100 лева. Румънският собственик на МПС-то пък излиза от страната, след като българинът му разпише пълномощно, с което да ползва автомобила.

Макар да не е незаконна, врътката е попаднала в полезрението на българските данъчни. Те са започнали проверки и ревизии на собствениците на возилата у нас, които да проверят произхода на средствата, с които се предполага, че са закупени автомобилите.

„Повечето коли, които се регистрират у нас, са евтини и стари и цената им рядко надхвърля 5000 лева. Въпреки това когато в нашата система се появи човек, който се води собственик на 100 коли по 5000 лева, това означава, че той е укрил доходи за 500 000 лева обяснява пред „Монитор” високопоставен източник от НАП.

Тъй като произходът на тези пари не може да бъде доказан, по закон се приема, че доходът не е бил деклариран пред данъчните и сумата се облага. Така собственик по документи на возила за половин милион лева се оказва, че дължи на хазната близо 100 000 лева данъци.

По време на проверките станало ясно още, че освен стотиците автомобили, на хартия тези хора не притежават почти нищо друго. Затова данъчните са разпоредили всички коли на длъжниците към хазната да бъдат задържани и запорирани на границата с България. В акцията НАП си сътрудничат с КАТ и митниците.

Така в опит да се отърват от високите данъци в родината си, шофьорите на 35 000 румънски автомобила могат да се разделят с возилата си, ако пресекат българската граница. Очаква се бумът на първите „изгорели” от санкцията хитреци да стартира през май, когато са великденските празници. Обичайно по време на ваканцията у нас се изсипват десетки хиляди румънски туристи, част от които ползват коли с българска регистрация. По време на летните отпуски пък потокът на туристи скача двойно.

Националната агенция по приходите вече е наложила запор на имоти и коли на трима основни играчи в схемата. Разследването е за 800 хиляди лева неплатени данъци. Има рекордьори, собственици на над 500 коли. Голяма част от тях вече не обитават адресите си по лични карти. По телефона пред bTV един от тях сподели, че няма значение дали 500 коли са на негово име, важното е, че и „вие да сте на моето място да няма къде да работите, това ще направите”.