Пак порязаха талоните за безплатен доктор

Новините

06-04-2013, 09:49

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

в. Стндарт

Всичко от Автора

Направленията за от април до юни масово са понижени с 18 - 20 на сто в сравнение със същия период на миналата година

Здравната каса отново е орязала направленията за безплатни изследвания и прегледи при специалист. Това съобщиха различни лекари пред в. "Стандарт". Този месец медиците очакваха касата да им отпусне направления на същата стойност, както и през миналата година. Причината е, че преди две седмици от НЗОК обещаха на лекарите да върнат правилата на работа и лимитите от миналата година. Медиците обаче се оказаха изненадани точно преди празника им.

Талоните за новото тримесечие - от април до юни, масово са понижени с 18 - 20 на сто в сравнение със същия период на миналата година. В някои региони на страната има и по-драстични намаления, каза Диана Чинарска, член на Управителния съвет на Българския лекарски съюз. В столицата например управител на ДКЦ се оплака, че е получил с 40% по-малко направления за това тримесечие в сравнение с миналата година. Ако нещата не се променят, това означава, че ще оставим пациентите без талони за специалист и изследвания точно пред изборите, каза той.

От касата признаха, че за някои дейности наистина има намаления. Разпределението на направленията е различно в отделните медицински области - в някои има намаление, а в други увеличение, казаха от там. Повече информация от касата обещаха да дадат другата седмица.

Над 15.8 млн. лв. е планираният харч на касата за джипитата за март, а за април и май - по 14.8 млн. лв. според справка, с която "Стандарт" разполага. Общо бюджетът за общопрактикуващите лекари за тази година е 176 млн. лв., срещу 166.8 млн., които са получили през миналата. При специалистите обаче парите са 178 млн. лв., а през миналата те са заработили 187.9 млн. лв. За април касата е планирала да им разплати 16.4 млн. лв., а за май и юни - по 15 млн. лв.