Частни фирми поддържат градинки срещу облекчения от общината

ВИДЕО: Сметката за бул. "Трети март" набъбна на 20 милиона

Общинската администрация обсъжда варианти, в които частни фирми да се заемат с безплатната поддръжка на градинки и други зелени пространства, а срещу това да получават облекчения от община Варна. Това съобщи и.д. кмет на морския град доц. Христо Бозов на среща с жители от район "Младост". "Обмисляме още, но може по-леки процедури за ваденето на документи за такива фирми, могат да си поставят реклами по пейките в зелените пространства, които поддържат или по кошчетата", даде примери Бозов. По думите му така ще бъдат стимулирани фирмите да се заемат с поддръжката на зелените участъци без да им се плаща. "Имаме вече наше предприятие, на което ще започнем да даваме поръчките. Външните фирми ще ги махаме, защото излиза много скъпо", коментира Бозов. 

Според него е редно да бъдат ангажирани по някакъв начин и хората, които се възползват от социалните услуги на общината. "Например хората, които получават безплатен обяд, могат да бъдат ангажирани в почистването, след като се направи справка, дали възрастта и състоянието им позволява", каза още временният кмет на Варна.

Сметката за бул. "Трети март" е скочила на 20 милиона лева, стана ясно още от думите на Бозов. След като бе запитан, кога прословутият булевард, приличащ на лунен пейзаж най-после ще види ремонт, кметът обяви, че са необходими 20 млн. лв. за ремонта му, а такива пари общината няма как да отдели. 

Припомняме, че сметките за бул. "Трети март" бяха неколкократно редуцирани. Екскметът Кирил Йорданов поиска 12 млн. лв. от държавата. Администрацията му обаче беше накарана да смята наново и сметката падна на 9 млн. лв. И тези пари се сториха много на тогавашният строителен министър Лиляна Павлова и пари за "Трети март" така и не бяха дадени. Сега обаче се оказва, че сметката отново е набъбнала и то драстично.  

Въпреки малкото участници в срещата с Бозов, той обеща, че няма да е последната, а следващата дори ще бъде в по-късен час за да могат да присъстват повече хора. "Искам администрацията да започне да ходи при хората, а не хората при администрацията", коментира кметът. Вместо да седне на отредената му място на сцена от която да отговаря на въпросите, Бозов седна сред хората за да дискутира с тях проблемите на района.