Майката на Лора: Влизам в парламента, само с протести - не става

Животът

03-04-2013, 17:03

Снимка:

Varnautre.bg/архив

Автор:

Велина Калинова

Всичко от Автора

Още по Темата:

До месец ясна присъдата за смъртта на Лора

В Общината чакали да се затопли времето, за да обезопасят всички пешеходни пътеки в града

Майката на загиналата на пешеходна пътека Лора - Нели Петрова се впуска в политиката. Поканена е нa избираемо място в листата на ГЕРБ за Варна.

20-годишната Лора загина, блъсната от мотоциклет през лятото на 2011 г. Мотористът-убиец Диян Станчев, причинил поради несъобразена скорост, неспазване на правилата за движение по пътищата и по непредпазливост смъртта на момичето, призна вината си и постигна споразумение за наказание 2 години „лишаване от свобода”, отложено с 4 години изпитателен срок и 2 години без право да управлява МПС. По искане на Главния прокурор обаче, наказателното производство по това дело беше възобновено на 5 юли 2012 г. с решение на ВКС.

Третата съдебна инстанция отмени споразумението, възобнови наказателното производство и върна делото на ВОС за разглеждане от друг състав. На 6 декември миналата година Варненският окръжен съд отново присъди на Деян Станчев 2 години лишаване от свобода, чието изпълнение отложи с 4 годишен изпитателен срок. Съдът лиши Станчев от правото да управлява МПС за срок от 2 години и го оправда по обвинението да се е движил с несъобразена скорост.

До 2 седмици се чака решението на Апелативните магистрати по случая. Междувременно през последните близо 2 години Нели Петрова направи няколко акции за безопасност на движението в града, по нейнсо настояване на много места бяха сложени легнали полицаи.

- Нели, ще бъдеш в листата на ГЕРБ за кандидати за депутати. Решила си да влезеш в политиката ли?

- Още не се знае дали ще вляза в политиката, това ще го разбера след 12 май. Но да, получих такова предложение това за мен е предизвикателство, след всичко, което ми случи с загубата на дъщеря ми.

- Кое място ти предложиха?

- Все още не знам.

- Защо би отишла в парламента? Какви са идеите ти за промяна? На системата, на законите? Доверието в партиите е разклатено...

- Лично мое мнение е, че не мога да ходя непрекъснато да протестирам пред съда или на пътеката, на която загина Лора. За мен е по-добре да има диалог, да има предложения, гражданска позиция и не на последно място и много важно - да има кой да ни чуе. Затова мисля, че ГЕРБ са хора на диалога. На разговора. И затова приех.

- Кое е най-важното нещо, за което искаш да бъдеш чута?

- За пропуканата съдебна система, затова, че не работи ефективно за гражданите си. Защото ние им даваме заплатите.

- Как отговаряш на критиките, че сега си ухажвана от ГЕРБ, за да привлечеш повече гласове?

- Това се прави от много други партии, но те и преди, като направихме ограничители в целия град, пак бяха недоволни. Но не смятам,че от мен точно и с цяла мъка която нося в сърцето си има за какво да ме използват.

- Ако те наречем "гласа на почернените родители", досега внасяли ли сте конкретно искане до парламента? Имаше подписка за законови промени. Какво се случи с нея?

- Някой неща бяха променени, други - не. Но ни предстои още много работа, дори и да вляза като депутат. Борбата продължава.

- Да разбирам ли, че само с протести нищо не се постига?

- Постига се, но много малко. Трябва истинска работа да се върши. Да се бори всеки един от нас за по-добър живот за децата ни. И в памет на тези, които без време си отидоха.

- Винаги ще има вратички в закона...

- Да, има и затова започнах борбата, но от вкъщи пред телевизора и на масата няма кой да ни чуе.

- Ако успееш да промениш системата, и за пияните шофьори, които са причинили катастрофа или смърт да има по-тежки наказания, следващата цел каква ще е?

- В тази посока мисля, че първо трябва да се промени това, че такива водачи извършват престъпление, а не нарушение. Съвсем умишлено пият, карат с много висока скорост и това ще бъде първото ми предложение за промяна.

- А каузата с пешеходните пътеки във Варна? Това не зависи от Народното събрание. Тук диалогът на какво ниво е?

- Трудно, работи се, но много бавно. Засега само обещания има. Чакаме да се затопли времето. Трудно се работи с общината.

- Да се затопли времето?

- Да, така ми отговориха.

- За да започнат да обезопасяват пътеките ли?

- Да и да опреснят с боя пешеходните пътеки. Да ги направят по новия закон, повдигнати и осветени.

- И последен въпрос. Очакваш ли справедливо решение по делото на Лора?

- Малка ми е надеждата, но не може човек, който се отрича от показанията си и лъже в съда, да остане с условна присъда. Това му дава право да продължи да нарушава закона, да нарушава правилата. Защото ще знае,че няма да бъде осъден.