Започна кампания за събиране на стари детски книжки

Животът

02-04-2013, 11:03

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Даренията ще бъдат продадени на търг в помощ на деца без родители

Общоградска кампания за събиране на стари детски книжки „Дари детска книга – сътвори магия” стартира днес. Тя е посветена на 2 април – Международния ден на детската книга и рожден ден на Ханс Кристиан Андерсен, който Фондация „Свети Свети Константин и Елена” отбелязва за четвърта поредна година.

Всеки варненец може да дари стари детски книжки от 2 април до 15 май 2013 г. в офисите на M-SAT Cable, на бюро „Информация” в Мол Варна и на билетен център във Фестивален и конгресен център – Варна.
На 19 май 2013 г. от 10,30 до 15,00 ч. в Галерия Графит ще се проведе благотворителна разпродажба. Събраните средства са предназначени за трите детски институции – домовете за деца, лишени от родителска грижа „Другарче” и „Надежда” в гр. Варна и помощно училище „Св. Св. Кирил и Методий”, с.Кривня. Изданията, които не се продадат ще бъдат предадени на библиотечните им фондове. Благотворителната разпродажба ще е част от финала на конкурса за написване на детска приказка.
Благотворителната инициатива е подкрепена от Община Варна - Дирекция „Образование, младежки дейности и спорт”, Регионален инспекторат по образованието - Варна, MSAT Cable, Мол Варна, Фестивален и конгресен център - Варна и най-новото пространство за изкуство и култура – Галерия Графит.
„Инициативата е изключително важна за нас, тъй като бихме желали да допринесем за развитието на таланта, творческото въображение и уникалността на децата, а също така и да помогнем на малчуганите, които са в неравностойно социално положение – не само с подобряване на битовите условия на институциите, в които живеят, но и с предоставяне на книги и материали за творчество“, обясняват организторите.
Фондацията обявява и конкурс за написване на приказка на тема „Моята приказка за доброто”. В конкурса могат да участват ученици от IV до VІI клас (включително) на варненските училища. До 6 май те трябва да напишат и предадат приказките, които до 15 май ще бъдат оценявани от журито на конкурса. На 19 май 2013 г., Галерия Графит е детският празник, на който ще бъдат наградени победителите в конкурса.
До 6 май 2013 г. (понеделник) приказките трябва да бъдат изпратени на адрес: [email protected] Преди заглавието на всяка приказка да бъдат обозначени трите имена, възраст и клас на детето, училище, е-мейл (на детето или на родител) и телефон за връзка.

Ето и как организаторите са формулирали заданието за конкурса за написване на приказка:
Мили млади разказвачи на приказки,
какво според Вас е доброто? Разкажете ни Вашата приказка за доброто, за това как то ще промени света. Покажете ни доброто... доброто около нас и доброто вътре в нас!