"Икар" не подмина Варна

Варна Лайф

28-03-2013, 13:04

Снимка:

БГНЕС/БТА

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Награда за главна женска роля и за куклите

Две награди "Икар" бяха присъдени за варненската сцена на снощната церемония по връчването на наградите на Съюза на артистите.

Награда за главна женска роля тази година отиде при Гергана Плетньова за ролята й на Соня във "Вуйчо Ваньо" от А. П. Чехов.  Постановката е на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" с режисьор Пламен Марков

Държавният куклен театър пък взе "Икар" за високи постижения в мениджмънта и маркетинга. Наградата е на Министерство на културата и бе връчена лично от служебният културен министър и актьор Владимир Пенев. 

"Хамлет" на Явор Гърдев по Уилям Шекспир триумфира на наградите с пет статуетки. В Международния ден на театъра  награди получиха Явор Гърдев - за режисура, Мариус Куркински - за поддържаща мъжка роля, Никола Тороманов, Даниела Олег Ляхова и Венелин Шурелов - за сценография, екипът на театъра - за майсторско техническо осъществяване.

За пърформанса "Мишеловката" в "Хамлет" е и наградата за съвременен танц и пърформанс, която се връчва за първи път - на хореографите Виолета Витанова и Станислав Генадиев.