Сесия на Общинския съвет: Христо Бозов е новият кмет на Варна (на живо и снимки)

Мисия Варна

27-03-2013, 08:51

Снимка:

БГНЕС и Varnautre.bg

Автор:

Росица Пенкова

Всичко от Автора

Още по Темата:

БСП предизборно "бяга" от Съвета

Час преди началото залата е пълна с граждани

Първото след оставката на кмета Кирил Йорданов пленарно заседание на общинския съвет е насрочено за днес. Най-важната точка в дневния му ред е избора на временно изпълнаващ длъжността кмет. Той ще управлява града докато не встъпи в длъжност новият избран пряко градоначалник. Това ще стане най-рано с избори през юни, макар да се чуват и гласове за вот през есента.

По закон днес съветниците трябва да избират между 5-мата заместници на кмета в оставка Кирил Йрданов. Предварителните консултации с политическите сили показват, че най-вероятно за кмет до изборите ще бъде предпочетен доц. Христо Бозов. 

Не е ясно обаче дали днес ще има гласуване за временен кмет. Вчера в 17 часа изтече срокът, в който можеше да бъде обжалвано решението на ОИК за приемане на оставката на Кирил Йорданов. Оказа се, че има 4 жалби: на Евангелистка протестантска общност, на Тракийско дружество „Капитан Петко Войвода", на Спортен клуб по бойни изкуства „Сторм" и на група интелектуалци. Те трябва да бъдат рзгледани от Административния съд, което няма как да стане днес. Има вероятност обаче съветниците днес да направят своя избор, а временният кмет да започне да упражнява правомощията си след решението на съда. 

Сесията е насрочена за 9 часа  и обикновено Общинският съвет започва работа около 9.30 след задължителната регистрация на съветниците. Днес обаче залата беше препълнена още в 8.30 часа. Виждат се представители на всички фракции на протестиращите. Гражданите са седнали във всички сектори и място за съветниците почти няма. Отсега се знае, че залата няма да влязат трите съветнички от групата на партия Либерален алианс, които подадоха оставка. Няма да присъстват и съветниците от БСП, който с декларация бойкотираха днесшната сесия. 

Точно в 9.00 в залата влезе Веселин Марешки. Случайно или не той седна на мястото, обикновено заемано от председателя на групата  на ГЕРБ Иван Портних.

9.15 Засега в залата обстановката е спокойна. Има само 2 плаката. Единият призовава за изчистване на боклука вътре в общината, а другият иска оставките на определени съветници.  Тук е и Росен Марков с плакат, разказващ за битката му да построи със собствени средства православен храм на гробищата.

9.20 Виктория Енева от Отворения обществен съвет дефилира пред присъстващите с плакат, искащ оставката на Янко Станев. 

9.25 28 съветници вече са се регистрирали. "Общинският съвет вече има кворум. Откривам 16-тото заседание", обяви председателят Николай Апостолов.

9.30 Николай Апостолов приветства гражданите в залата и предуореди, че всеки може да се изказва на микрофоните в залата. Думите му бяха прекъснати от викове: "Карай по същество", "Млъкни", които прерастнаха в скандирания "Оставка". Оказа се обаче, че викат не повече от 20-ина човека и викове УУУУУ от останалата част на залата заглушиха скандиранията.  

9.35 Николай Апостолов прочете декларацията на БСП, за това, че червените съветници няма да участват в работата на сесията днес. "Популисти", крещаха пак от залата. 

След тов беше прочетена декларация на Отворения обществен съвет, в който беше предложен механизъм за оставка на Общинския съвет. Според него съветниците могат да подадат оставки, а тези след тях в листите да депозират декларации, че нямат желание да влизат в местния парламент.  Всичко това може да се случи в рамките на 1 ден и ЦИК да обяви разпадането на Общинския съвет. Под декларацията, внесена от Кънчо Бонев, са се подписали 27 граждани. 

Контрадекларация, подписана от 1620 човека, са внесли от "Варненци за Варна".  Те обясняват какво са постигнали до момента в преговорите с  Общинския съвет и възразяват срещу искането за оставки. 

Веселин Марешки взе думата и  поиска едноминутно мълчание в памет на Пламен Горанов. 

След като това беше направено на микрофона се изреждат граждани: Росен Марков с искането си за църква, граждани, недоволни от новите данъци в курортния комплекс "Чайка".

9.40 Подвиквания, обиди, нецензурни изрази и жестове се чуват и виждат в залата. Гладуващият Младен Живков придружи с нецензурен жест изказването си на микрофона с искане за оставка на общинския съвет.

Марешки отново атакува микорофона - този път директно от трибуната. Той пак заговори за оставка на Общинския съвет, дори изброи конкретно двама, които трябва да си ходят според него - Янко Станев и Ради Радев. "Аз вярвам на кмета, който обяви какви далавери стават в общинските фирми, управялвани от Общинския съвет", каза той, но беше освиркан от залата обаче го освирка. Член на Отворения обществен съвет директно обяви, че Марешки е част от статуквото, че също е имал свои представители в бордовете на тези фирми и затова не може да се изказва като протестиращ гражданин. 

"Представител съм на квартал "МУЦИ", в който живеят само Мутри, Убийци, Цигани и Идиоти, а ни се падна и най-пияният кмет", заяви майка на 4 деца и поиска общинският съвет да затвори Агенцията по приватизация и да промени Изборния кодекс. 

Думата взе и пенсионерка, която обвини Борислав Гуцанов, че разбил БСП във Варна и на предните избори направил лупинг като призовал всички да гласуват за Марешки. Жената извади вестници, за да покаже как Гуцанов всеки месец дарява уж актуална преса на пенсионерските клубове. Оказало се обаче, че вестниците са отреди 3 месеца. Ние не сме хора втора употреба, заяви ораторката.

9.50 Върви обсъждане на дневния ред. Шефът на дирекция местни данъци и такси внесе предложение за нова промяна в зонирането на града, което удовлетворява исканията на живеещите в КК "Чайка", Златни пясъци, Прибой, Ривиера.

Зам.-кметът Калинка Попстефанова предложи общината да предостави 5 помещения за кабинети за професионално ориентиране, които ще бъдат ремонтирани с евросредства, спечелени по проект директно от Министерството на образованието. Гражданите обаче реагираха срещу предложението, защото то се внася директно на сесия и не се е гледало на комисия. 

9.55 Виктория Енева също взе думата и започна да чете възражение на Отворения обществен съвет срещу сделка на ВиК. Сричането й и лапсусите, които правеше, попречиха на хората да разберат за какво става дума и от залата се чуха смях и заглушаващи аплодисменти. "Не вие грижа как са ви обрали, а как го е прочела", избухна в защита на Енева Веселин Марешки. 

10.05 Публикуване на всички договори и сметки към тях поиска отново гражданин на микрофона. Зам.-кметът Христо Бозов отново обяви това, което беше обещал вече при преговорите с "Варненци за Варна": Издал съм заповед всички договори - нови и стари, да се качват от понеделник на сайта на общината.

10.10 Веселин Марешки пак се изказа: Неговите юристи били на мнение, че жалбите срещу оставката на кмета не спират процедурата за прекратяване на правомощията на Кирил Йорданов. Затова той настоя да се почне гласуване по най-важната точка от дневния ред днес.

10.15 Боян Максимов, който стана известен минаата есен около скандала "селски глупак" с говорителката на МВР във Варна, поиска общината да си вземе някогашната детска градина в района на пазар "Чаталджа", в която сега е приютен дом "Гаврош". Доц. Бозов му отговори, че вече е насрочил среща със собственика на сградата - завод "Дружба". Според него безпризорните деца, които се настаняват в дом "Гаврош", могат да бъдат настанени в дом "Надежда".

10.20 Нашата детска площадка на ул. Петър Райчев не е ремонтирана от десетилетия, а в документите на районното кмество се води нова, попита гражданка. След около 5 минути доц. Бозов й отговори: Проверих. Тази площадка е във възлагателното писмо за ремонт тази пролет. Контролирайте качеството!

10.25 Докога ще се кърпят едни и същи дупки по 100 пъти? Защо не се отделят достатъчно пари за асфалтиране?, попита гражданин. Започнахме рехабилитация на улиците - ще бъдат преасфалтирани 30 000 сега и още толкова през май, ще обърнем сериозно внимание и на  тротоарите, отговори Христо Бозов. 

10.30 Започна гласуване на предложенията за нови точки към дневния ред. Технически проблем пречи на електронното гласуване и председателят Апостолов повика помощ за това. "Имаме съмнения, че някой саботира връзката, но и с това ще се справим", каза той и  с това предизивика нова доза просташки крясъци в залата, които идват от една и съща агитка, сформирана около Станчо Тодоров и Маргарита Атанасова.  

10.50 Дневният ред беше приет с 36 гласа "За".

10.55 Започва изборът на временно изпълняващ длъжността кмет на Община Варна. С писмо до Общинския съвет ОИК уведомява, че има жалба срещу оставката на Кирил Йорданов. По закон обаче тази жалба не спира избора на временен кмет, категорични са от ОИК. Така става ясно, че ще има гласуване за нов, макар и временен кмет.

11.00 Съветниците ще гласуват кандидатурата на Христо Бозов. Около този от заместниците  се обединиха политическите сили при предварителни консултации. Д-р Ивайло Митковски от ДСБ има въпроси към Бозов: Дали ще участва като кандидат за депутат и кмет в предстоящите избори? Според д-р Митковски, ако това е така, няма смисъл Бозов да бъде избиран за месец само. В отговор доц. Бозов каза: "Когато ми предложиха да заема, временно макар тази длъжност, дълго се колебах. Консултирах се с много хора - знаете, че не съм обвързан политически. Повечето ме посъветваха да приема - има нужда от силна власт в града по време на избори, мнозина обаче ми казаха: защо се хващаш, ще те пожертват. Приемайки, аз разбира се съм решил, че няма да се кандидатирам нито за депутат, нито за кмет. Давам си сметка, че в следващите седмици имаме нужда от успокояване на обстановката, не само заради изборите, но и заради началото на сезона, който дава хляб на голяма част от варненци. В същото време градът има нужда от промяна. Най-вече от промяна към прозрчаност. Затова издадох няколко заповеди в тази посока. На сайта вече са публикувани дните и часовете, в които гражданите ще могат да се срещат с различни представители на администрацията - по дирекции. Важен е и ежедневният контакт с хората. Затова, ако бъда избран всеки ден ще обикалям райони, ще се срещам схората, ще ги слушам. Срещите ще бъдат обявени, но ще има и внезапни проверки". 

11.05 С 35 гласа "за", без "против" и "въздържал се"  Христо Бозов беше избран за кмет на Варна.  Той положи клетва да работи за варненци и благото на града.

11.30 След 20-минутна почивка Общинският съвет поднови работата си. В залата вече е доста по-спокойно. Всички клакьори напуснаха залата. Останаха само тези от протестиращите, които от няколко седмици вече участват в работата на всички комисии.

В момента Общинският съвет избира свои представители за работна група за изготвяне на Общински план за развитие на Община Варна за периода 2014-2020 г.  Всяка от поличиеските сили предложи свой човек. С изключение на БСП, които бойкотират днешната сесия. След това председателят Апостолов даде думата на всички налични инициативни комитети на протестиращите също да излъчат представители. От "Варненци за Варна" обаче поискаха срок до утре, за да определят компетентен специалист. С това се съгласиха и другите групи: Отвореният обществен съвет и Национално движение "Грамада".

11.45 Започна гласуването на предложенията за социална комисия. Това са онези други 278 варненци, които чакаха общинският съвет да си свърши работата, вметна председателят Николай Апостолов по повод исканата оставка на местния парламент в началото на заседанието от група граждани, които вече не са в залата. 

11.55 Предложенията на комисията по здравеопазване чете д-р Ивайло Митковски, тъй като председателката проф. Анелия Клисарова е сред бойкотиращите сесията съветници от БСП. Сега съветниците гласуват помощи за нуждаещи се от лечение варненци. Това са други над 600 граждани, които чакаха от нас да си свършим работата, вметна пак Апостолов. 

12.15 Съветниците гласуваха 34 000 лева да бъдат отпуснати за нови операционни маси за Очна болница. Парите ще влязат в актуализацията на бюджета на Община Варна.

Започнаха обсъжданията по предложенията на образователната комисия. Приета беше програмата за интегриране на деца от малцинствата. Също и трансформирането на 4 яслени групи в групи за предучилищна подготовка.

12.25 Отново се обсъжда предложението на администрацията за отделяне на 6 стаи в средношколско общежитие за кариерен център, който ще бъде издържан и ремонтиран от Министерството на образованието. Съветниците продължават да са недоволни от това, че се иска такова решение в последния момент без да е гледано в комисия по собственост и стопанство. Според зам.-кмет Попстефанова решението е спешно защото представители на министерството трябва да започнат ремонт още този месец. Тя обясни още, че исканите 6 стаи досега са били използвани от счетоводството на дирекция образование за нуждите на детските градини. Сега те вече са с делегирани бюджети и помещенията са празни. След гласуване предложението не беше прието. 

12.30 Започна обсъждане за участие на Община Варна в изграждането на Европейски младежки център за деца в риск. Според предложението строителството ще бъде осъществено с 1.5 млн. евро по програма на ЕС на терен общинска собственост. 

Отново има възражения, че предложението е внесено без да е минавало на комисия. То е с дата от вчера - 26.03.2013 г. Срокът за деклариране на участието е 30 април. Въпреки това съветниците не са съгласни да гласуват така неясен проект - не е ясен теренът  (единственото предложение сега е за 500 кв.м срещу Техникума по химия), нито каква ще е сумата за издръжка на центъра след изтичането на 3-годишния европроект.  Ако решението не мине на тази сесия, най-вероятно Варна трябва да се откаже от участие в проекта и от инвестицията на 1.5 млн. евро пари от ЕС. С хиляди уточняващи въпроси от страна на председателя на финансовата комисия Иван Портних най-после стана ясно, че 70% от проекта са за строителство, а 30% - или около 900 000 лева, - за 3-годишната издръжка. Така стана ясно, че след изтичането на 3-те години Община Варна ще трябва да осигурява по 300 000 лева за 10 години, за да издържа центъра, в който ще се настаняват деца в риск. 

12.50 Иван Портних към ресорния зам.-кмет: Имаше отпуснати 1 млн. за спортна зала на училище "Елин Пелин" и 4 млн. за детски градини, бихте ли ни информирали как вървят тези проекти.  Проектът за спортната зала е готов, но струва 1 200 000 и не знаем откъде да вземем разликата, отговори Калинка Постефанова. Това видимо ядоса Иван Портних и той отново взе думата: "Как така 10 български града се побраха в сумата 1 млн. за строителство на зали, а ние не можем. И как така след като имаме 1 милион, правим проект за 1 200 000 лева?  За мен стана ясно, че имаме отпуснати 5 милиона преди 3 месеца и нищо не се е случило за това време". Има време за проектиране, за сметки, не може с магическа пръчка да стане веднага. Два от проектите са готови има възлагане за избор на изпълнител, но в третата детска градина, предвидена за разширяване има частен имот, който трябва да бъде купен", опонира му Постефанова.  "Още когато говорихме за тези средства и се опитвахме да ги осигурим от правителството, уверенията бяха, че проектите са готови и щом дойдат парите ще започне строителството. А родителите няма да чакат за места в детските градини", контрира Портних. 

Изненадващо Добромир Джиков защити общинската администрация: Парите бяха дадени на кмета на Община варна, чиято оставка ние преди малко гласувахме, г-жа Попстефанова не е виновна и значе, че нищо не може да се направи. Той призова да се гласува съгласието Общината да участва с проект за 1.5 млн. евро за Младежки център, тъй като Варна има проблем с усвояването на евросредствата.  "Да, съгласен съм, че усвояването на евросредствата е особено важно за Варна, но не мога да не питам ресорния зам.-кмет по образование защо 3 месеца нищо не се случва с 5 милиона лева, отпуснати от държавния бюджет за належащи нужди на образованието в града", отговори му Портних. 

13.30 Съветниците гласуваха предложенията на комисията по евроинтеграция.

Веднага след това бяха приети промените в зонирането на града, които ще намалят данъците на живеещите в КК "Чайка", Златни пясъци, Прибой.  Да има повече места за плащане на местни данъци, предложи съветничката Медиха Хамза. Прекратихме договора с "Информационно обслужване", който беше изключително неизходен за общината, обясни шефът на дирекцията местни данъци и такси. Според него опашките сега били заради намалението от 5% за такса смет, които гражданите на Варна, единствени в страната, получавали при своевременно заплащане на дължимите суми. 

13.35 Започна четенето на предложенията на комисията по собственост. Сред тях е предложението на Росен Марков за построяването на православен храм на гробището в Тополи, за кото Общината трябва да осигури терен. Ще бъдат гласувани и терени за обособяване на площадки за разхождане на кучета в Морската. 

Миглен Тодоров имаше възражения срещу механизма, по който общината остъпва право на строеж Варненската митрополия за храма. На това Росен Марков, който дарява парите за строителство на църквата, припомни как е направил сам храма на Старите гробища - дошъл на сесия гол и стуба бензин. Предложението беше гласувано. Всички присъстващи съветници глсуваха "за". Въпреки това не бяха събрани нужните за квалифицирано мнозинство 34 гласа. Росен Марков изригна: От утре започвам да ви искам оставките. Махайте се, не сте християни. Оказа се, че той не е разбрал какво точно е станало с гласуването. След като разбра, че виновни са отсъстващите съветници, Марков се върна на мястото си и започна да вика срещу БСП. Иван Портних поиска ново гласуване. След секунди се оказа, че в залата има точно 34 съветници. "Моля г-н Марков да се успокои и да не веме да се съблича сега. Нека гласуваме", призова председателят Апостол Димитров. Росен Марков призова Миглен Тодоров да бъде християнин и да гласува "за". В крайна сметка предложението беше прието с точно 34 гласа "за". 

С това сесията изчерпа дневния си ред и заседанието беше закрито.